Nová reality show prověří kuchařské dovednosti i psychickou odolnost účastníků
Zdeněk Pohlreich opět v roli nekompromisního arbitra a nesmlouvavého šéfa potrápí profesionální i amatérské kuchaře v novém pořadu Na nože!. Na pomoc si tentokrát přizval majitele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Tříčlennou porotu doplní autorka kuchařek Eva Filipová, která se rozhodla rehabilitovat českou kuchyni. Absolutní profesionál Zdeněk Pohlreich, zanícený amatér respektovaný i kvalifikovanými odborníky z kulinářské branže Roman Vaněk i gurmetka Eva Filipová v pořadu Na nože! vyberou z šéfkuchařů i vášnivých amatérů jednoho, kterému udělí titul Superšéf a odměnu jeden milion korun. Kdo bude tím nejlepším šéfkuchařem? Kdo to všechno vydrží a ještě skvěle uvaří? Šanci bojovat o výhru má jen dvanáct finalistů!
Do pořadu Na nože! se mohl přihlásit každý, kdo si myslí, že umí výjimečně vařit, dokáže se vypořádat se stresem a umí spolehlivě fungovat i pod tlakem. Před kamerami se tak sešli nadšení amatérští kuchaři a kuchařky i šéfkuchaři z vyhlášených restaurací. O postupu do semifinálového kola rozhodla nejdříve zdánlivá maličkost – krájení cibule a mrkve. Úkol od Zdeňka Pohlreicha zněl totiž jasně – nakrájet cibuli jednou na tenké proužky a jednou na kostičky. Mrkev pak nakrájet takzvaně na julienne. A než si přísný šéf zvolil konečný tucet soutěžících kuchařů, ochutnal spolu s Romanem Vaňkem a Evou Filipovou ještě kuchařské umění semifinalistů, kterým chtěli porotu zaujmout a zajistit si tak postup mezi finalisty.
Finálová dvanáctka soutěžících, kteří usilují o titul Superšéf a odměnu jednoho milionu korun, se vyprofilovala z původně sto dvaceti přihlášených zájemců z řad amatérů i profesionálů. Soutěžící brali castingy velmi vážně; i kuchaři zvyklému mít plnou restauraci v srdci Prahy se třásly ruce.
Na nože! prověří zručnost, rychlost, portfolio jídel, schopnost improvizace, nákup surovin, i psychickou odolnost účastníků, kteří spolu navíc po celou dobu natáčení společně bydlí na pronajatém statku. O postupu soutěžících do dalších kol rozhoduje nejen jejich kulinární dovednost, ale i chuť vyhrát, umění soupeřit a vydat ze sebe vše. A samozřejmě rozhodnutí Zdeňka Pohlreicha a jeho poradců Romana Vaňka a Evy Filipové.
Může být informovaný a nadšený amatér lepší než profesionální kuchař? Navíc už šéfova ochutnávka prvního sousta může pro soutěžící znamenat palec dolů a odchod ze scény, kterou berou kuchaři osobně a prestižně. Své kuchařské dovednosti předvedou finalisté v pořadu Na nože! mimo jiné při přípravě ryb, mezinárodní kuchyně, různých druhů masa, ale i obyčejných vajíček nebo při pečení dortu. Síly nakonec změří i proti samotnému Zdeňkovi Pohlreichovi. Vařit budou navíc soutěžící v různých prostředích. Diváci pořadu Na nože! tak uvidí, jak si budou finalisté počínat v šéfově domovském prostředí Café Imperial, zda jejich odolnost potrápí děti na dětském táboře nebo co předvedou při přípravě party pro významné hosty či na letním grilování na lodi.
Každá epizoda pořadu Na nože! znamená pro soutěžící splnění dvou úkolů zadaných Zdeňkem Pohlreichem – výhra v tom prvním zajistí jednomu šťastlivci imunitu do druhého, vyřazovacího úkolu. Na konci každého dílu jeden z kuchařů soutěž opustí. Hlavním arbitrem je Zdeněk Pohlreich, poradní hlasy mají ale i další dva členové poroty.
Od začátku jsou v pořadu Na nože! velké emoce. Vedle sebe vaří maminka na mateřské dovolené nebo intelektuálka snící o vlastní košer restauraci s „vyvařeným“ kuchařem či ambiciózním a sebevědomým dorostem. A jako ostříž je sleduje šéf, spoluporotci a kamera. Soutěžící se možná na statku, kde budou během soutěže bydlet, spřátelí. Někdy svoje síly spojí v týmech, jindy budou bojovat každý za sebe. Zvítězí ale jen jeden z nich a právě ten získá i milion. Konečný verdikt vyřkne přísný Zdeněk Pohlreich.
Na nože!
Periodicita: 1x týdně
Počet dílů: 13