(druh alternativní výživy, prvotní účel není zhubnutí, ale ozdravění stravy, zlepšení stravovacích návyků)
Když v 80. letech 20. století dr. Barry Sears zkoumal důvody obezity v USA, zjistil, že hlavní příčinou je vysoký podíl sacharidů ve stravě. Vypracoval tedy principy tzv. zónové diety. Základem je správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle.
Pokud omezíte příjem sacharidů ve stravě na určité množství, dostanete se tak do určité zóny a přinutíte organismus, aby čerpal energii z bílkovin a tuků, přinutíte ho tedy hubnout. Zónová dieta doporučuje konzumovat
stravu v poměru 40 % sacharidů, 30 % bílkovin, 30 % tuků.
V normální stravě je zastoupení živin následující: 55 – 60 % sacharidů, 15 – 20 % bílkovin a do 30 % tuků. Konzumované sacharidové potraviny by měly mít co nejnižší glykemický index. Výhodou této diety je, že při ní, jako při jedné z mála diet, nesmíte hladovět!
Energetická hodnota jídel by však měla být maximálně 2000 kJ. Snídat se
doporučuje pokud možno ihned po probuzení, mezi jednotlivými jídly by měla být pauza maximálně 3–4 hodiny, poslední jídlo by mělo být těsně před spaním. Při každém jídle bychom měli vypít velkou sklenici tekutin, v žádném případě
ale nápoje s obsahem kofeinu a tvrdý alkohol (víno není zcela zakázáno, takže si můžete čas od času pár deci dopřát). Ideální je samozřejmě voda, nejlépe neperlivá, čaje raději zelené a ovocné. Zónová dieta vás naučí jíst nejen zdravějším způsobem, ale hlavně pravidelně.
Tuto dietu si velice oblíbily hvězdy jako Jennifer Anistonová, Sandra Bullocková či Cindy Crawfordová zejména proto, že člověka neomezuje v množství jídla, pouze je třeba dávat pozor na to, co jíte. Ovšem přestanete-li své tělo udržovat v této stravovací "zóně", hrozí, jako u mnoha jiných diet riziko známého jo-jo efektu.
PŘÍKLAD JÍDELNÍČKU
Snídaně: míchaná vajíčka, grep, půl krajíce žitného chleba
Oběd: sendvič se šunkou, malý salát, jeden kus ovoce
Svačina: plátek krůtích prsou, jablko
Večeře: libové hovězí chilli, jeden kus ovoce
Pozdní noční svačina: sklenice vína, malý kousek sýra
POZITIVA
Naučíte se jíst pravidelně a přemýšlet nad jídlem. Strava je pestrá a netrpíte pocitem hladu. Úbytek na váze je pozvolný. Tím, že lze dietu dodržovat
dlouhodobě, nehrozí riziko nedostatku živin, vitamínů, minerálních látek.
NEGATIVA/RIZIKA
Dieta je náročnější na sledování toho, co jíte. Pokud se po čase ale vrátíte k původním stravovacím návykům, může se projevit jo-jo efekt.
Zpět na kompletní seznam diet:
Nejznámější a nejpopulárnější diety
Zdroj: ŽijZdravě.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz