Výživový odborník Petr Havlíček na své nedávné přednášce doporučil, abychom příjem nasycených mastných kyselin omezili alespoň na 10% energetického příjmu v potravě. „Transmastným kyselinám, především pak těm uměle vyrobeným, bychom se měli vyhýbat úplně,“ apeloval Petr Havlíček.
„V přirozené formě se transmastné kyseliny vyskytují v hovězím a skopovém mase a v mléčných výrobcích. Uměle se transmastné kyseliny vytvářejí průmyslovým ztužováním, neboli hydrogenací nenasycených kyselin, které obsahují například margaríny, smažené potraviny, sladkosti, slané chipsy či některé druhy pečených potravin,“ říká Petr Havlíček, který zároveň upozorňuje na jejich škodlivost.

Nenasycené mastné kyseliny ve výživě dětí
Děti ke svému růstu a každodennímu nasazení potřebují dostatečný a kvalitní přísun energie. „U dětí by se příjem tuků měl držet v rozumných mezích a není dobré jej zásadně omezovat, je třeba udržovat jej na optimální úrovni. Doporučuji zaměřit se na potraviny, které pokrývají svačiny dětí a mlsání,“ radí Petr Havlíček. U těchto výrobků bychom měli sledovat obsah konzervantů a především transmastných kyselin. „Vhodnou svačinou společně s ovocem či mléčnými produkty může být cereální tyčinka.“ uvádí Havlíček tipy na zdravou a chutnou svačinu pro děti. Není dobré kupovat dětem sladkosti, které obsahují konzervanty či stabilizátory.
Lydias
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz