Ne vždy ale platí, že čím více, tím lépe, a u vitamínů obzvlášť je třeba se mít na pozoru! Vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (vitamíny skupiny B a vitamín C) a rozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K). Druhá skupina se v organismu ukládá do zásoby. Pokud tyto vitamíny tělo nedokáže zpracovat, mohou vyvolat toxické reakce. Vitamíny rozpustné ve vodě toxické nejsou, ale mohou způsobit jiné problémy.
Víte, že nadbytek vitamínu C v těle může vyprovokovat tvorbu ledvinových kamenů, průjem nebo kožní vyrážku? Užíváte zinek, abyste si vylepšili stav vlasů a kůže? Buďte opatrní! Zinek (i nadbytek vitamínu C) brání vstřebávání mědi. Kštici budete mít sice bujnou, zato úplně šedivou. „Je třeba dávat pozor nejen na možné předávkování vitamíny, ale také v jakém věku který potřebujeme. Potřeba vitamínů, minerálních látek a stopových prvků se u různých věkových skupin liší,“ upozorňuje MUDr. Jitka Housová. Například děti potřebují pro zdravý vývoj organismu či růst kostí a zubů zvýšený přísun vápníku, fosforu, fluoru a vitamínu D. Pro seniory je velmi důležitý příjem antioxidantů (vitamínů A, E, C, selenu a zinku), které jsou účinné v boji proti volným radikálům, respektive rakovinotvorným buňkám. Vyšší míra vápníku a vitamínu D je důležitá pro prevenci osteoporózy, draslík a železo pak proti anémii způsobené nedostatkem hodnotné stravy - masa a zeleniny.
vitamín A (retinol)
Zdrojem jsou rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, kukuřice, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby nebo třešně. Vitamín A je důležitý pro tvorbu zrakového pigmentu, jako antioxidant, pro růst kostí a tvorbu hormonů. Jeho nedostatek vede k šerosleposti, vysychání rohovky, poruchám růstu či vzniku skvrn na kůži. Při nadbytku vitamínu A dochází k poruchám růstu kostí, průjmům nebo ledvinovým a žlučníkovým kolikám.
vitamín D (kalciferol)
Za normálních okolností se tvoří v kůži působením slunečního záření. Je výchozí látkou pro syntézu hormonu ovlivňujícího metabolismus vápníku a fosforu. Nedostatek vitamínu D vede k rachitidě (porucha růstu kostí) a dále k měknutí a lámání kostí. Při nadbytku vznikají ledvinné konkrementy a dochází ke kalcifikaci ve svalech a stěnách cév.
vitamín E (rokoferol)
Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, v másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a mase savců. Slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Nedostatek vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater. Nadbytek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K.
vitamín K
Je přítomen především v listové zelenině. Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve, dále v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti, u kojenců může vést k životu ohrožujícímu krvácení a dále souvisí s řídnutím kostí (osteoporózou) u žen po menopauze. Jeho nadbytek nezpůsobuje žádné zásadní zdravotní problémy (výjimkou je vitamín K3 a jeho deriváty).
vitamín C (kyselina askorbová)
Je obsažen především v citrusovém ovoci, bobulovitých plodech, zelené zelenině, bramborách či paprice, z rostlinných zdrojů je na vitamín C velmi bohatý šípek, rakytník, dále např. citrusy (limetka, citrón, pomeranč, grapefruit), rajčata, papája, brokolice, černý rybíz, jahody, květák, špenát, kiwi nebo brusinky. Vitamín C je potřebný pro metabolismus aminokyselin, tkáňové dýchání, podporuje vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst a podílí se také na antioxidační obraně buňky. Nedostatek se projevuje menší pevností cévní stěny, zvýšenou krvácivostí, sníženou pevností vazivového aparátu zubu a s tím spojeným vikláním a vypadáváním zubů, nedostatečnou odolností proti infekcím, zvýšenou únavou či žaludečními problémy. Nadbytek vede k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Vykouřením jedné cigarety se zničí 25 – 150 mg vitamínu C (doporučená denní dávka je 60 mg).
vitamíny B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12)
Hlavním zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy. Béčka jsou nezbytná pro správné fungování metabolismu. Nedostatek vitamínu B1 způsobuje nemoc Beri-beri, nedostatek vitamínu B2 má za následek zánět kůže, záněty dutiny ústní a jazyka, ústních
koutků, zástavu růstu, řezavé bolesti pod víčky, slzení a vyšší citlivost na světlo. Nedostatek vitamínu B3 přináší ztrátu chuti k jídlu, špatné dýchání, bolesti hlavy, závratě nebo záněty kůže. Nedostatek vitamínu B5 se projevuje únavou, potřebou spát i během dne, zácpou, podrážděností či slabostí. Nedostatek vitamínu B6 je provázen zvýšenou nervosvalovou dráždivostí (cukání víček, u dětí až křeče), zapomnětlivostí a záněty sliznice dutiny ústní. Nedostatek vitamínu B9 má za následek anémii, poruchy růstu plodu, průjmy a střevní potíže. Nedostatek vitamínu B12 se projevuje anémií, degenerací zadních míšních provazců nebo poruchami chůze.
Rovnice zdravého života říká: lépe jíst + více se hýbat = zdravě žít.
Pečujte i vy o to nejcennější, co máte, o své zdraví.