Černou můrou středověkého námořníka bývaly kurděje neboli skorbut, nebezpečné onemocnění, které mohlo skončit i smrtí. Až později se zjistilo, že „původcem“ je nedostatek vitaminu C v chudé jednotvárné potravě námořníků. Dnes tento vitamin patří mezi nejznámější a představuje až 80 % veškeré potřeby vitaminů. Vědecké studie prokázaly, že úloha vitaminu C v oblasti ochrany zdraví sahá mnohem dál než jen k prevenci nemocí z nachlazení. Vitamin C zvyšuje odolnost organismu proti infekčním nemocem a nachlazení, chrání preventivně proti rakovině a proti širokému spektru virových chorob - neštovice, spalničky, atd. a zkracuje dobu rekonvalescence po nemoci. Podporuje látkovou výměnu vápníku, minerálu důležitého pro růst kostí a zdravé zuby a je nezbytný pro tvorbu kolagenu, čímž ovlivňuje dobrý stav všech tkání včetně svalů, šlach, vazů, cév a kůže.

Vitamin C se podílí na tvorbě růstových hormonů, působí na činnost štítné žlázy, zajišťuje ochranu před srdečními chorobami, působí proti chudokrevnosti, napomáhá vstřebávat železo z potravy a je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, je přirozeným antihistaminikem a pomáhá předcházet alergiím, napomáhá i při léčbě a prevenci astmatických příznaků. Blahodárně působí na zrak, detoxikuje organismus a odstraňuje vedlejší účinky mnohých léků, má vliv na hojení ran, zlomenin, popálenin a napomáhá vstřebávání hematomů (modřin), má přímý vztah na některé mentální činnosti jako je paměť, postřeh a soustředěnost.
Kde je ho nejvíce?
Nejvíce tohoto vitamínu se tvoří v plodech šípků a rakytníku. K dalším zdrojům patří ovoce (kvajáva, černý rybíz, citrony a další citrusové plody, kiwi, jahody, papája) a zelenina (červená paprika, brokolice, růžičková a hlávková kapusta, kedluben, mrkev) a zelené bylinky.
Potravinové doplňky

Vitamin C v podobě potravinového doplňku je vhodné podávat zejména v zimních měsících, v období vyššího výskytu chřipek a nachlazení, v době nemoci (zkracuje dobu trvání nemoci z nachlazení), v rekonvalescenci a u dětí při pobytu v kolektivu. Zvýšenou potřebu vitaminu C mají také lidé žijící ve větších městech a znečištěném životním prostředí. Před podáváním potravinového doplňku si důkladně přečtěte příbalový leták a dodržujte předepsané dávkování. Extrémně vysoké dávky mohou organismus poškozovat.
Možná nevíte, že…
… vitamin C patří mezi nejchoulostivější vitaminy, které nám příroda dala k dispozici. Je citlivý na kyslík, kovy a světlo, také tepelná úprava, hluboké zmrazování a konzervování ničí vitamin C. Tento vitamin ničí i některé užívané léky - sirupy na kašel, acylpyrin a antibiotika.
Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz
Tento článek také můžete