Pokud vás po jídle pálí za hrudní kostí, dochází u vás zřejmě k návratu (refluxu) potravy a žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Příčinou může být oslabení jícnového svěrače či nadměrná produkce žaludečních šťáv. Abyste tyto potíže zmírnili, můžete vyzkoušet následující opatření.
1. snažit se jíst častěji a menší dávky jídla - malé dávky jídla jsou snáze stráveny a nezatěžují dlouho žaludek
2. poslední jídlo jíst 2-3 hodiny před spaním, aby byl dostatečný čas před ulehnutím do postele na strávení jídla
3. večer se vyhněte jídlům, která dlouho přetrvávají v žaludku - např. tučná jídla, luštěniny
4. vyhněte se jakýmkoliv pamlskům - čokoláda a sladkosti podporují sekreci žaludečních šťáv; zejména večerní mlsání může způsobovat potíže
5. každé jídlo je důležité dostatečně dlouho kousat - pokud přijde potrava do žaludku již dostatečně rozmělněna, je rychlejší její transport do tenkého střeva; při kousání vzniká též více slin, které neutralizují kyselost
6. omezte výrazně kávu a další kofeinové nápoje - podporují produkci žaludečních šťáv; pokud se nedokážete kávy zříct, nepijte ji alespoň nikdy na lačný žaludek
7. omezte alkohol - působí negativně na jícnový svěrač, který zabraňuje zpětnému toku potravy; pokud pijete alkohol po jídle, zpomalujete jeho trávení
8. přestaňte kouřit - nikotin též narušuje funkci jícnového svěrače
9. pokud máte nadváhu, snažte se zhubnout - kila navíc zvyšují tlak na žaludek, což přetěžuje jícnový svěrač
10. omezte ostře kořeněná jídla - podporují zvýšenou produkci žaludečních kyselin
11. nepijte sycené nápoje - přispívají k překyselení žaludku
12. omezte tučná jídla - ztěžují a prodlužují trávení, žaludek musí vyprodukovat větší množství kyselin
13. pro úpravu jídel volte raději dušení a vaření než smažení - smažením vznikají těžko stravitelné látky
14. na noc si lehce zvedněte konec postele nebo si dejte pod hlavu větší polštář - nejideálnější je pokud hlava leží o 20 cm výše než zbytek těla, je tím ztížen zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu
15. noste volné oblečení, které netlačí na žaludek
16. jezte dostatek vlákniny (obilniny, zeleninu), aby jste zajistili pravidelnou stolici - naplněná střeva mohou tlačit na žaludek
17. snažte se vyvarovat chronickému stresu - při chronickém stresu je zvýšena sekrece žaludečních šťáv a může docházet i k pálení žáhy nalačno; vyzkoušejte relaxační techniky, meditaci…
18. při akutním pálení žáhy vyzkoušejte pití bylinkového čaje: 1 čajovou lžičku směsi stejných dílů květu heřmánku (pokud netrpíte alergií !), listů meduňky a chmelových šišek dejte do šálku a nechte 10 minut vyluhovat v horké vodě
19. mezi koření, které pomáhají odstranit pálení žáhy patří kardamon
20. vyzkoušejte užívání Aloe vera - působí proti překyselení, chrání sliznici jícnu před vznikem vředů, urychluje hojení podrážděné sliznice jícnu Pokud vaše problémy přetrvávají, určitě vyhledejte lékaře, který vám provede endoskopické vyšetření a určí madikamentózní, popř. chirurgickou léčbu.
Zejména pacienti starší 60 let by se měli nechat dát včas vyšetřit, poněvadž je u nich vyšší riziko následných komplikací ( vředy jícnu, zúžení jícnu - tzv. peptická stenóza či v nejhorším případě vznik rakoviny jícnu).
V každém případě byste měli urychleně vyhledat lékaře, pokud máte černou stolici, černě zabarvené zvratky, chudokrevnost či nežádoucí ubývání na váze.
Návrat potravy ze žaludku do jícnu (gastroezofageální reflux) může též vyvolat či zhoršit astmatické záchvaty. Podle výzkumu amerických vědců téměř každý čtvrtý z pěti pacientů postižených bronchiálním astmatem trpí současně na gastroezofageální refluxem, pravděpodobné to je zejména, pokud se záchvaty astmatu vyskytují v noci.