Proto zkoušíte raději jiné „zaručené“ metody pro vaše pohodlí, jen abyste se nemuseli začít hýbat a přemýšlet nad zdravějším stravováním. Poté ovšem zjistíte, že zázračné pilulky z lékárny, které vám tak akorát vyčistily peněženku, nepomáhají. Tak zkusíte držet dietu, nebo přeci „ještě lépe“, hladovku! Jenže hladovění rozhodně není zdravé a tělo se nakonec tak vystresuje, že místo hubnutí budete nabírat doslova i ze vzduchu.
Stanuli jste tedy opět na začátku. Ovšem představa, že budete muset začít chroupat zeleninku jako králík, se vám protiví. Vždyť to nemá žádnou chuť! Pak odevzdaně z lednice vyhodíte své oblíbené potraviny a naplníte jí nízkotučnými výrobky a zeleninou. Přitom stačí u řady produktů číst pořádně etikety a sledovat energetickou hodnotu doporučených porcí. Podle toho pak můžete rozumně omezit jejich podíl na talíři. Rovněž tzv. „light“ výrobky vám pomůžou s přiměřeným příjmem kalorií, avšak dejte si pozor, abyste si nepřidávali dvojnásobné porce, jen proto, že jsou nízkokalorické. Také se celkově zamyslete nad tím, jak často a v jakém množství co konzumujete.
Pro lepší příklad uvádíme níže několik receptů právě třeba s odlehčenou majonézou, včetně uvedení energetické náročnosti:
"Light“ jarní recepty
Čočkový salát s jablkem:
4 porce:
150 g čočky (nejlépe dvě barvy, např. hnědá a žlutá) 615kJ
1 větší červené jablko 300g 660kJ
1 jarní cibulka 13g 18,2kJ
2 lžíce majonézy Hellmann´s Light 360kJ
2 lžíce omáčky Hellmann´s Dijonnaise 300kJ
Šťáva z půlky citronu 10g 11,14kJ
Špetka cukru 16,8kJ
Špetka soli 00kJ
Čerstvě drcený pepř 0,40kJ
Postup přípravy:
Čočku namočíme přes noc a druhý den uvaříme doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jablko nakrájíme i se slupkou na měkké kostičky cca 4 x 4 mm a dáme do mísy. Zastříkneme citronovou šťávou a dobře promícháme. Přidáme čočku a nasekanou jarní cibulku. Promícháme s majonézou a omáčkou a jemně dochutíme solí, pepřem a cukrem.
CELKEM = 1981,54kJ, 1 porce = 495,38kJ
Salát z kuřecí šunky s křenem a jablky na celozrnném toustu:
4 porce:
300g Kuřecí šunka 1230kJ
10g Křen čerstvý 44kJ
80g Majonéza Hellmann´s Light 960kJ
2ks jablka 400g 1280kJ
4ksToustový chléb celozrnný 80g 808kJ
100g Ledový salát 53kJ
Pažitka 10g 21,4kJ
Sůl, Bílý pepř 0,40kJ
Postup přípravy:
Kuřecí šunku a jablka nakrájíme na kostičky, přidáme jemně strouhaný křen a dochutíme solí a bílým pepřem. Dáme vychladit. Ledový salát nakrájíme na jemné nudličky. Vychlazený salát dochutíme odlehčenou majonézou a ozdobíme snítkou pažity. Podáváme s toastovým chlebem nebo přímo na něm.
CELKEM= 4396,8kJ, 1 porce = 1099,2kJ
Caesar salát s kuřecím masem:
4 porce:
Kuřecí prsa (240 g) 878,4kJ
Slunečnicový olej (2 lžíce) 793,66kJ
Římský salát nebo ledový salát (300 g) 150kJ
Tmavý toustový chleba (40g) 404kJ
Strouhaný parmezán (4 lžíce) 696,70kJ
Omáčka: Majonéza Hellmann´s Light (2 lžíce) 360kJ
Omáčka: nastrouhaný parmazán (1 lžíce) 174,18kJ
Omáčka: prolisovaný česnek (1 stroužek) 34,35kJ
Omáčka: slaná ančovička (1 ks) 25g 193,25kJ
Omáčka: čerstvá nasekaná pažitka 10g 21,4kJ
Omáčka: sůl, čerstvě drcený pepř 0,40kJ
Postup přípravy:
Kuřecí prsa osolíme, zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji (z každé strany asi 1 minutu), i s pánví vložíme do rozehřáté trouby a 8 až 12 minut (dle tloušťky masa) při 190 °C dopečeme. Pokud maso grilujeme, potřeme nasolená prsa olejem a ogrilujeme na rozehřátém grilu (cca 4 minuty z každé strany). Potom maso vyjmeme z trouby (sundáme z grilu), necháme zhruba 4 minuty odpočinout a nakrájíme na tenké plátky. Římský salát na hrubo natrháme, vložíme do větší mísy a promícháme s omáčkou, kterou připravíme z Majonézy, nastrouhaného parmazánu, prolisovaného česneku, propasírované ančovičky, nasekané pažitky, soli a pepře. Toustový chléb nakrájíme na kostky a nejlépe na sucho opečeme na pánvi. Kostky by měly být na povrchu křupavé a zlaté a uvnitř měkké. Sundáme z plamene, zasypeme strouhaným parmezánem a promícháme. Salát s omáčkou naaranžujeme na talíře, poklademe plátky kuřecího masa, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme parmazánovými hoblinami. Parmezánové hobliny vytvoříme tak, že škrabkou na brambory seškrabáváme kus parmezánu.
CELKEM=3705,94kJ, 1 porce = 926,49kJ
Zdroj, foto: Hellmann´s