Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Odlehčený jídelníček není jen o chroupání zeleniny, aneb vyzkoušejte „light“ jarní recepty

27. 02. 2014 | Diety
Rok, co rok se jistě těšíte na štědrovečerní bramborový salátek, ale pak v průběhu svátků s výčitkami sledujete, jak se vám zakulacuje bříško?  To je možná ten moment, kdy si začnete říkat, že byste měli začít jíst zdravěji, ale nechcete si zakazovat své oblíbené, ale bohužel hodně kalorické potraviny? Nebojte se! Zdravá strava není jen o tom, že se mermomocí musíte vzdát pečiva, uzenin, sladkostí, různých pochutin a vylepšených omáček, jako jsou tatarka, majonéza, či kečup.

Proto zkoušíte raději jiné „zaručené“ metody pro vaše pohodlí, jen abyste se nemuseli začít hýbat a přemýšlet nad zdravějším stravováním. Poté ovšem zjistíte, že zázračné pilulky z lékárny, které vám tak akorát vyčistily peněženku, nepomáhají. Tak zkusíte držet dietu, nebo přeci „ještě lépe“, hladovku! Jenže hladovění rozhodně není zdravé a tělo se nakonec tak vystresuje, že místo hubnutí budete nabírat doslova i ze vzduchu.

odlehčené salátyStanuli jste tedy opět na začátku. Ovšem představa, že budete muset začít chroupat zeleninku jako králík, se vám protiví. Vždyť to nemá žádnou chuť!  Pak odevzdaně z lednice vyhodíte své oblíbené potraviny a naplníte jí nízkotučnými výrobky a zeleninou.  Přitom stačí u řady produktů číst pořádně etikety a sledovat energetickou hodnotu doporučených porcí. Podle toho pak můžete rozumně omezit jejich podíl na talíři. Rovněž tzv. „light“ výrobky vám pomůžou s přiměřeným příjmem kalorií, avšak dejte si pozor, abyste si nepřidávali dvojnásobné porce, jen proto, že jsou nízkokalorické. Také se celkově zamyslete nad tím, jak často a v jakém množství co konzumujete.

Pro lepší příklad uvádíme níže několik receptů právě třeba s  odlehčenou majonézou, včetně uvedení energetické náročnosti:

"Light“ jarní recepty


Čočkový salát s jablkem:čočkový salát s jablkem
4 porce:
150 g čočky (nejlépe dvě barvy, např. hnědá a žlutá)  615kJ
1 větší červené jablko 300g                                         660kJ
1 jarní cibulka 13g                                                       18,2kJ
2 lžíce majonézy Hellmann´s Light                                360kJ
2 lžíce omáčky Hellmann´s Dijonnaise                          300kJ
Šťáva z půlky citronu 10g                                           11,14kJ
Špetka cukru                                                                16,8kJ
Špetka soli                                                                      00kJ
Čerstvě drcený pepř                                                    0,40kJ

Postup přípravy:
Čočku namočíme přes noc a druhý den uvaříme doměkka. Scedíme a necháme vychladnout. Jablko nakrájíme i se slupkou na měkké kostičky cca 4 x 4 mm a dáme do mísy. Zastříkneme citronovou šťávou a dobře promícháme. Přidáme čočku a nasekanou jarní cibulku. Promícháme s majonézou a omáčkou a jemně dochutíme solí, pepřem a cukrem.
CELKEM = 1981,54kJ, 1 porce = 495,38kJ


Salát z kuřecí šunky s křenem a jablky na celozrnném toustu:
4 porce:Salát z kuřecí šunky s křenem a jablky
300g Kuřecí šunka                                   1230kJ
10g Křen čerstvý                                         44kJ
80g Majonéza Hellmann´s  Light               960kJ
2ks jablka 400g                                        1280kJ
4ksToustový chléb celozrnný  80g              808kJ
100g Ledový salát                                        53kJ
Pažitka 10g                                                21,4kJ
Sůl, Bílý pepř                                              0,40kJ

Postup přípravy:
Kuřecí šunku a jablka nakrájíme na kostičky, přidáme jemně strouhaný křen a dochutíme solí a bílým pepřem. Dáme vychladit. Ledový salát nakrájíme na jemné nudličky. Vychlazený salát dochutíme odlehčenou majonézou a ozdobíme snítkou pažity. Podáváme s toastovým chlebem nebo přímo na něm.
CELKEM= 4396,8kJ, 1 porce = 1099,2kJ


Caesar salát s kuřecím masem:Caesar salát s kuřecím masem
4 porce:
Kuřecí prsa (240 g)                                          878,4kJ
Slunečnicový olej (2 lžíce)                              793,66kJ
Římský salát nebo ledový salát (300 g)               150kJ
Tmavý toustový chleba (40g)                              404kJ
Strouhaný parmezán (4 lžíce)                         696,70kJ
Omáčka: Majonéza Hellmann´s Light (2 lžíce)     360kJ
Omáčka: nastrouhaný parmazán (1 lžíce)      174,18kJ
Omáčka: prolisovaný česnek (1 stroužek)        34,35kJ
Omáčka: slaná ančovička (1 ks) 25g             193,25kJ
Omáčka: čerstvá nasekaná pažitka 10g             21,4kJ
Omáčka: sůl, čerstvě drcený pepř                      0,40kJ

Postup přípravy:
Kuřecí prsa osolíme, zprudka orestujeme z obou stran na rozpáleném oleji (z každé strany asi 1 minutu), i s pánví vložíme do rozehřáté trouby a 8 až 12 minut (dle tloušťky masa) při 190 °C dopečeme. Pokud maso grilujeme, potřeme nasolená prsa olejem a ogrilujeme na rozehřátém grilu (cca 4 minuty z každé strany). Potom maso vyjmeme z trouby (sundáme z grilu), necháme zhruba 4 minuty odpočinout a nakrájíme na tenké plátky. Římský salát na hrubo natrháme, vložíme do větší mísy a promícháme s omáčkou, kterou připravíme z Majonézy, nastrouhaného parmazánu, prolisovaného česneku, propasírované ančovičky, nasekané pažitky, soli a pepře. Toustový chléb nakrájíme na kostky a nejlépe na sucho opečeme na pánvi. Kostky by měly být na povrchu křupavé a zlaté a uvnitř měkké. Sundáme z plamene, zasypeme strouhaným parmezánem a promícháme. Salát s omáčkou naaranžujeme na talíře, poklademe plátky kuřecího masa, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme parmazánovými hoblinami. Parmezánové hobliny vytvoříme tak, že škrabkou na brambory seškrabáváme kus parmezánu.
CELKEM=3705,94kJ,  1 porce = 926,49kJ

Zdroj, foto: Hellmann´s


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
super recepty, a ten první salát z čočky, určitě by se dal připravit ne z uvařené, ale z naklíčené čočky, byl by takový čerstvější a křupavější, ale určitě zkusím
Obrázek uživatelky
profil
zdravé,musím vyzkoušet a dobré to bude jistě taky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hned bych si dala,budu muset vyzkoušetSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Určitě moc dobré, vyzkoušímSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles