Zásobují náš organismus nenasycenými mastnými kyselinami a vlákninou. Na druhé straně mají vysokou fyziologickou spalnou hodnotu, proto bychom je měli konzumovat sice pravidelně, ale s mírou.
Pomáhají také příznivě regulovat tlak, odbourávají cholesterol a dobře působí na střeva.
Mají mnohostranné použití. Můžeme je jíst samostatně jako delikatesu nebo je přidávat do různých pikantních pokrmů, moučníků, jako přísadu do pečení.
Průmyslově se využívají k výrobě oleje, ze zelených plodů se vyrábí likér tzv. ořechovka, nebo se nakládají do octu, jedná se především o vlašské ořechy.
Náš trh nabízí různé druhy a velikosti oříšků, celé, loupané, pražené nebo také solené.
Pražené oříšky mají sice výraznější chuť, ale pražením při vysokých teplotách se ničí část cenných látek. Méně hodnotné jsou také solené oříšky, které jsou často nabízeny ve vakuovaném balení. Na trhu je nabízená celá škála této vysoce hodnotné potraviny od arašídů též zvaných "burských oříšků" až po vlašské ořechy.
Velice oblíbené jsou lískové oříšky, které obsahují mnoho vitamínu B a E, nejchutnější jsou pozdě na podzim nebo v zimě , kdy jsou čerstvé, strouhané používáme na posypávání müsli. Dále to jsou mandle, které máme v oblibě pro svou zajímavou chuť. Nezbytnou součástí jídelníčku jsou také vlašské ořechy, které konzumujeme především jako dezert.
Při jejich nákupu bychom měli dát přednost v obchodech s přírodními potravinami, které neobsahují chemické konzervační látky ani barvící přísady.
Abychom si je dobře vychutnali, je třeba věnovat velkou pozornost také jejich skladování. Obsahují velké množství tuků proto se mají skladovat jen omezenou dobu. Mohou totiž žluknout. Dáváme raději přednost ořechům neloupaným, které můžeme skladovat 6 měsíců na chladném a temném místě.
V horkých dnech vás určitě osvěží vanilková zmrzlina s vlašskými oříšky a čokoládovou polevou.
Zmrzlinový dort s oříšky a čokoládovou polevou
1l vanilkové zmrzliny,1 šálek drobně pokrájených vlašských oříšků
2 lžíce rumu,
150 g čokoládové polevy
Zmrzlinu necháme změknout promícháme s oříšky a rumem, touto směsí naplníme dortovou formu a dáme do mrazáku. Když je zmrzlina tuhá, odepneme boční stěnu dortové formy polijeme čokoládovou polevou a dáme do mrazáku opět ztuhnout. Hotovou zmrzlinu, krájíme podobně jako piškotový korpus.
Oříšky velice dobře prospívají našemu zdraví. Neměly by chybět v jídelníčku každého z nás, pro svůj vysoký obsah vitamínu a nerostných látek. Měli bychom je jíst denně třeba v podobě malé svačinky.
Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz