Pečeme podle hvězd – 20.11. 2016:
„Chlap v kuchyni když vaří, by měl být drzý,“ těmito slovy popisuje svůj přístup k vaření Karel Ruppert, otec hudebníka Matěje Rupperta. Podle svých slov vaří rád a celkem často, i když každý den to prý není. „Mne to musí napadnout večer nebo v noci, musí to na mne přijít. A pokud mě to takhle nenapadne, vaří žena,“ směje se Ruppert senior a junior jej doplňuje: „Zajímavé je, že nás oba to napadne tak po sedmém pivu.“ Pánové prozradí, že mají za sebou i zkušenosti se společným vařením, které ale nakonec ukončila sousedka Lenka. „Když na nás už potřetí zavolala požárníky, toho společného kuchaření jsme radši zanechali,“ vzpomínají. V tom, co je v kuchyni nejdůležitější, mají ale jasno: dobrá nálada, ostré nože a trpělivost.
Pro diváky a kuchaře Martina Kincla si menu připravili společně. Rozhodli se pro – dle jejich slov – vyhlášeného šumavského pečeného králíka s opečenými bramborami a salátkem caprese, který připraví podle stylu italské kamarádky Ornelly Tomassi. „Recept na králíka mne napadl, když jsem jednou přišel po 7 pivech domů a měl jsem takové vnuknutí – králík. Řekl jsem si, že to ale chce zkusit nějakou změnu. Pojďme šokovat, pojďme převrátit celý kulinářský svět! A napadla mne kacířská myšlenka, že se podívám na internet a najdu tam něco velice zajímavého. A podařilo se! Vetkneme králíka do majonézy a upečeme,“ pochlubí se se smíchem Matěj. I s dezertem zůstanou otec se synem na krásné Šumavě a upečou šumavský borůvkový koláč. „Ten se u nás v rodině peče už asi 122 let. My dva jsme ho ale ještě ani jednou nepekli,“ říká s trochou obav v hlase Ruppert starší.
Jejich hostitel Martin na oplátku upeče králičí hřbet s konfitovaným bramborem, pyré z curry fazolí a jablečným ragú. Dezertem v jeho podání pak bude borůvkový koláč s pudinkem.
Jaké bylo krédo Karla Rupperta při výchově syna Matěje? Co podědil syn po tátovi? A co mají společného chalupa, hasiči a autobus? Dozvíte se v show Pečeme podle hvězd.