Vzpomínáte na své dětství? Pak se mnohým z vás do vzpomínek jistě vkrade ta, ve které sedíte v zimě u kamen nebo v létě na rozpáleném prahu babiččina domu a dáváte si krajíc chleba s džemem…
Přestože výroba džemů, má u nás dlouholetou tradici, dnes se od ní začíná pomalu ustupovat. Důvod je prostý – lidé si jí dojdou spíše koupit… Naštěstí máme v obchodech k dispozici širokou nabídku těchto pamlsků, mnohdy označovaných jako „ovocná pomazánka“, takže o nouzi nemůže být řeč.
Džemy versus marmeláda
Je těžké dětem vysvětlit rozdíl mezi marmeládou a džemem. A upřímně – také my s tím máme občas problém. Pamatujte si – džem je vyroben z ovocných složek jednoho nebo více druhů ovoce, směsi přírodních sladidel a vody. Obvykle obsahuje kousky ovoce (především „tradiční“ džemy). Že vám právě ony kousky ovoce v džemu vadí? Není nic snazšího, než sáhnout po extra sametovém džemu, který je hladký (a přitom obsahuje 50% ovoce!).
Experimentujte!
Výrobci džemů vycházejí vstříc i labužníkům, jimž klasické džemy příliš nejsou po chuti. V obchodech tak narazíte bez problémů také na příchutě manga, kiwi, maliny, lesních plodů, papáji, limetky, švestky a mnohých dalších. Cena jednoho balení džemu se pohybuje v průměru kolem čtyřiceti korun – a to za tu slast, kterou díky němu na jazyku pocítíte, rozhodně stojí za to!
Domácí džemování
Máte-li ovocný sad nebo prostě jen plnou kupu ovoce a nevíte, co s ním, neváhejte a nadělejte si vlastní džemy (a zkuste i marmelády a povidla)! Není v tom žádná věda. Sáhněte po kuchařce (širokou nabídku najdete také na internetu), výběr receptů je skutečně pestrý!
Zavařte pár skleniček džemu (ten jemný, bez kousků ovoce a trpčí chuti se mimochodem výborně hodí ke slepování vánočního lineckého cukroví) a radujte se z něj celou zimu. No řekněte, nebylo by fajn, když mráz kreslí ornamenty na okna, uvařit si „svařák“, zapálit skořicovou svíčku, pustit si pohádku, dívat se na vločky, které padají za oknem… a celou tuto siestu završit čerstvým rohlíkem s máslem a sladkou lžící džemu?
TIP!
Zkuste výborný recept na tradiční babičkovský džem! Jakmile ochutnáte, už nebudete chtít zkusit jiný!
Lahodnou zimu vám všem!
Zdroj: Schwartau
Alena Rašková
ChytráŽena.cz