Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 23.11. 2024
Dnes má svátek Klement
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Potraviny, které zahřejí

26. 01. 2012 | Péče o tělo
Procházíme zimními měsíci, ve kterých většinou není nouze o nachlazení, rýmy, chřipky a různá další onemocnění. Venkovní teploty nezahřejí a oblékat se teple někdy nestačí. Nejen naše babičky, ale už dávní asijští léčitelé věděli, jak je důležité jíst správné potraviny ve správný čas - tedy stravovat se v souladu s ročním obdobím.

Správnou stravou posílíme imunitu organismu a jednotlivé orgány, ale také se můžeme zahřát.


V zimě naše tělo začíná být oslabené a potřebuje kaloricky vydatnější stravu. Proto upřednostňujeme tepelně upravené pokrmy a jíme více masa. Saháme intuitivně po potravinách, na které například v létě nemáme chuť. Většinou to jsou právě potraviny, které zahřejí.  Jistě to máte podobně: já bych v létě přežila jen na zeleninových salátech a řízek nemůžu ani vidět. S nástupem zimy se moje chutě mění a zeleninovým salátem by mě nikdo neuctil - zato si klidně dopřávám zmiňovaný řízek nebo někdy dokonce i kousek propečeného bůčku… Vysvětlení je prosté: zelenina patří mezi potraviny, které organismus ochlazují, zatímco maso zahřeje.

Které potraviny si tedy v zimě dopřát a jak se optimálně stravovat?

Vsaďte na výrazné chutě a ostřejší koření. Kromě toho, že organismus zahřejí, přispějí i k lepšímu trávení a posílí imunitu. Přes zimu by se nevařená strava měla jíst jen výjimečně, upřednostňujte tepelně zpracované potraviny. Vsaďte na silné vývary a polévky s luštěninami. Upravujte na různé způsoby maso (jakékoliv, nyní si můžete dopřát i tučnější husu nebo kachnu), ryby a další plody moře. Jako příloha jsou vhodné vydatné jáhly a nebo pohanka.  Vhodné jsou i luštěniny a sója.  „Zobejte“ ořechy (nejlépe vlašské) a slunečnicová semínka. Ovoce jezte pokud možno sušené. Zelenina většinou tělo ochlazuje; výjimku tvoří cibule, česnek, pórek, chřest nebo křen.  Co se týká koření, zahřeje vás chilli, kari, pepř, kmín, hřebíček, skořice a také zázvor, ze kterého si můžete uvařit i výborný čaj. Zelený ochlazující čaj v zimě vyměňte za zahřívací černý.  Stejně tak vyměňte bílé víno za červené, nejlépe ještě svařené s hřebíčkem a skořicí…

Každý líc má ale i svůj rub - ne vždy jsou tyto zahřívací potraviny (zejména koření) vhodné pro každého. Opatrnost je na místě, pokud máte vysoký tlak, trpíte často na migrény, nespavost a nebo jste v menopauze. Ale věřím, že každý si ten svůj „zahříváček“ určitě najde. Přežijte zimu ve zdraví, v teple a s lehkostí a v neposlední řadě s požitkem z jídla!

Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkk ten s+vařák mě taky napadl....ale i zázvor je fain
Obrázek uživatelky
profil
nejlepší je ta poslední rada se svařeným vínem, fakt zahřeje
Obrázek uživatelky
profil
S těmi chutěmi to taky mám stejne,v léte by mě nenapadlo dátsi párek na snídani,ale v zime to jo.A pak nemáme přes zimu tloustnout Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
článek se mi líbí!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Človek má "počúvať" svoje telo a jesť to, čo si telo vyžaduje. Určite každý má v zime chuť na iné jedlá ako v lete.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles