Jak nahlížíte na současný trend návratu k lokálním potravinám? Začal jste také upřednostňovat výpěstky tuzemských zemědělců?
I když podpora konzumace kvalitního českého ovoce a zeleniny je mi z vlasteneckého hlediska sympatická, z hlediska vyváženého stravování místní populace jde o víc než jen o sympatie. K rodné hroudě jsme vázáni i různými adaptačními mechanismy.
Těmi se po generace přizpůsobujeme jak podnebí, tak lokálním potravinám a vodě s ohledem na jejich složení, původ, a dokonce i chuti a jejich tzv. senzorické vnímání. Myslím si, že jsem gurmán, pokud jde např. o česnek. Jiní zvyšují příjem soli, aby jejich chuťové buňky byly solením vydrážděny na příjemné optimum až maximum (mají rádi slaná jídla, i když neustálým přisolováním otupili citlivost na vnímání slaného, a jsou tedy nuceni zvýšit dávku). Já jsem si v tomto směru oblíbil příjemně ostrou chuť česneku. V posledních letech jsem však zjistil, že jeho chuť i vůně již zdaleka nejsou tak ostré, jak bývaly, a moje chuťová potřeba česneku, např. k některým aromatickým sýrům, se začala z mé palety chutí nějak vytrácet. Dodatečně jsem zjistil, že je to tím, že se jedná o převažující asijské odrůdy této cibuloviny, na které prostě nejsme chuťově zvyklí.
Máte zkušenosti v tomto směru i s jinými druhy zeleniny?
Ano. Pobýval jsem nedávno v Austrálii a ochutnal tamní brambory a cibuli. Mohu zodpovědně potvrdit, že tamější brambory byly pro mě blátivé a bez chuti a cibule zase sladká, takže mě z hlediska chuti, na niž jsem si u nás zvykl, téměř nic neříkaly. Nemusím dodávat, že vánoční bramborový salát z těchto a dalších australských surovin mi příliš nechutnal.
Myslíte, že je to pouze subjektivním vnímáním chuti dané potraviny, nebo se plodiny od sebe liší?
Vnímání chutí má i své chemické vysvětlení. Není žádným tajemstvím, že zejména poměr sodíku a draslíku v potravinách se dramaticky mění podle složení půd, doby sklizně, způsobu hnojení, ošetření proti škůdcům a původu odrůd. Spolu s obsahem dalších minerálií (vápníku, hořčíku aj.) v potravinách výrazně ovlivňuje zásaditost, resp. kyselost (chcete-li její jing a jang povahu) naší stravy, a tím i jemnou, tzv. acidobazickou rovnováhu našeho těla. I malé změny v tomto směru tělo citlivě registruje, a to jak pozitivně, tak negativně, ale úplná adaptace na tyto změny nenastává okamžitě, ale má spíše dlouhodobý charakter.
Dá se tedy říci, že zkušenosti potvrzené našimi předky jsou nyní podloženy i vědeckými argumenty? Takže trend lokálních potravin konzumovaných podle sezóny dozrávání není jen dočasnou módou, nýbrž z hlediska našeho dlouhodobého zdraví žádoucí posun ve stravovacích návycích?
Šedá je teorie, zelený strom praxe, jak se říká. Na to, abychom preferovali kvalitní tuzemské ovoce a zeleninu, tradiční výrobky z nich (např. nakládaná červená řepa s křenem v zimě a na jaře) a další nám regionálně blízké potraviny podle jejich tuzemské sezonnosti by nám opravdu mohl stačit zdravý SELSKÝ rozum.
Na druhé fotografii Ivan Mach
Autor: Mgr. Pavel Pillár
Autor: Mgr. Pavel Pillár