Jak nahlížíte na současný trend návratu k lokálním potravinám? Začal jste také upřednostňovat výpěstky tuzemských zemědělců?
I když podpora konzumace kvalitního českého ovoce a zeleniny je mi z vlasteneckého hlediska sympatická, z hlediska vyváženého stravování místní populace jde o víc než jen o sympatie. K rodné hroudě jsme vázáni i různými adaptačními mechanismy.

Máte zkušenosti v tomto směru i s jinými druhy zeleniny?
Ano. Pobýval jsem nedávno v Austrálii a ochutnal tamní brambory a cibuli. Mohu zodpovědně potvrdit, že tamější brambory byly pro mě blátivé a bez chuti a cibule zase sladká, takže mě z hlediska chuti, na niž jsem si u nás zvykl, téměř nic neříkaly. Nemusím dodávat, že vánoční bramborový salát z těchto a dalších australských surovin mi příliš nechutnal.
Myslíte, že je to pouze subjektivním vnímáním chuti dané potraviny, nebo se plodiny od sebe liší?
Vnímání chutí má i své chemické vysvětlení. Není žádným tajemstvím, že zejména poměr sodíku a draslíku v potravinách se dramaticky mění podle složení půd, doby sklizně, způsobu hnojení, ošetření proti škůdcům a původu odrůd. Spolu s obsahem dalších minerálií (vápníku, hořčíku aj.) v potravinách

Dá se tedy říci, že zkušenosti potvrzené našimi předky jsou nyní podloženy i vědeckými argumenty? Takže trend lokálních potravin konzumovaných podle sezóny dozrávání není jen dočasnou módou, nýbrž z hlediska našeho dlouhodobého zdraví žádoucí posun ve stravovacích návycích?
Šedá je teorie, zelený strom praxe, jak se říká. Na to, abychom preferovali kvalitní tuzemské ovoce a zeleninu, tradiční výrobky z nich (např. nakládaná červená řepa s křenem v zimě a na jaře) a další nám regionálně blízké potraviny podle jejich tuzemské sezonnosti by nám opravdu mohl stačit zdravý SELSKÝ rozum.
Na druhé fotografii Ivan Mach
Autor: Mgr. Pavel Pillár
Autor: Mgr. Pavel Pillár