Tento obsah se dostane do jícnu v důsledku špatné funkce dolního jícnového svěrače. Toto onemocnění má asi 2-5% naší populace. Nicméně občasné pálení žáhy během života zažije asi 20-40% naší populace. I při dobré funkci dolního svěrače jícnu se může dostat obsah žaludku a dvanácterníku do jícnu při zvýšeném tlaku v žaludku nebo v břiše, nebo v závislosti na poloze těla, například po „přejezení,“ zvedání těžkého břemene nebo při předklonu či poloze na břiše, či u osob s obezitou. Pálení žáhy může být způsobeno i u zdravých lidí po požití některých pokrmů, jako například citronové šťávy, kávy či bílého vína.
Dalším případem výskytu pálení žáhy u zdravých lidí je těhotenství, kdy k němu dochází v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a v důsledku hormonálních změn ovlivňujících funkci dolního svěrače jícnu.
Jak mu předejít?
U zdravých lidí s normální funkcí dolního jícnového svěrače stačí dodržovat zásady zdravé výživy. Vyhýbat se potravinám, o kterých z dřívější doby víme, že nám tyto potíže způsobují a nejíst najednou velké objemy jídla - čili nepřecpávat se. U lidí s obezitou je vhodné snížení váhy. Není dobré jíst 2 hodiny před spaním, protože v poloze v leže při přeplněném žaludku odpadá ochranná funkce gravitace a žaludeční obsah se snadněji dostane do jícnu.
U lidí s porušenou funkcí dolního jícnového svěrače je nutno přistoupit k přísnějším opatřením. Z diety vyloučit jídla tučná, čokoládu, alkohol, citrusy a rajské šťávy, kávu, nejíst 2–3 hodiny před spaním, jíst přes den častěji v malých porcích a ve spánku zajistit zvýšení hlavové části postele o 10–12 cm. Není vhodná delší práce v předklonu a zvedání těžkých břemen.
Po vyšetření lékařem u takovýchto lidí lze potlačit pálení žáhy pomocí léků na snížení tvorby žaludeční kyseliny nebo ovlivnění svalové činnosti jícnu, dolního jícnového svěrače a žaludku. Při neúspěchu výše uvedených opatření je možno pokusit se i o léčbu chirurgickou.
Autor: MUDr. Radek Tomčík
Gastroenterologické odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně