Ano, šéfe – 20.8. 2015:
Zřizovatel ZŠ Bílá se rozhodl využít příležitosti a přihlásil se do pořadu Ano, šéfe! Návštěva Zdeňka Pohlreicha byla pro všechny velkou výzvou. Jak je možné (a zda vůbec) pozvednout úroveň školních jídelen při náročných požadavcích jak na výživové hodnoty, tak i na cenu a množství vařených jídel? Školní jídelna je rovněž velmi specifická svými cílovými konzumenty – dětmi, jsou zde diametrálně odlišné představy o kvalitě a hodnotě jídel.
ZŠ Bílá je nedávno zrekonstruovaná škola z budovy prvorepublikového francouzského lycea s moderně vybavenou kuchyní. Za kuchyň je zodpovědná paní provozní Lišková, která tvoří pojící prvek mezi kuchařkami a ředitelkou školy, paní Bihlerovou.
Ředitelka je nespokojená s úrovní vařených jídel, jejich pestrostí – a během jedné rozepře došlo dokonce i na slova, že chtěla přenechat provoz kuchyně jedné cateringové firmě, což se osazenstva kuchyně dotklo. Ti jsou totiž, v čele s paní provozní, přesvědčeni, že kvalita jídel je výborná.
Dalo by se dokonce říct, že očekávali neúspěch Zdeňka Pohlreicha při pokusu o jakoukoliv změnu v zavedeném systému hromadného stravování...
Kuchyně vaří denně 300 – 400 jídel v závislosti na předchozí objednávce, zároveň připravuje svačiny pro přidruženou MŠ.
Na každý den je v nabídce polévka, dvě jídla, přičemž jedno je vždy vegetariánské, a zákusek. To vše za cenu 25 Kč na porci. Děti si vždy objednávají konkrétní jídla týden dopředu. Jak se s těmito fakty „popral“ svérázný šéf Zdeněk Pohlreich?