Koza je navíc hodně mlsná, jde jen po tom nejlepším a nejvýživnějším, a to se pak odráží v kvalitě jejího mléka, považovaného za jedno z nejzdravějších. Martin Škoda a Marie Doležalová představí dalšího hrdinu kuchyně ve čtvrtém díle stejnojmenného pořadu už v sobotu 23. září ve 13.15 na Primě.
Kozu dříve mívali na dvorku hlavně ti, co neměli na krávu, koza tak bývala svým způsobem symbolem chudoby. Zatímco kráva vydržela odevzdaně stát, snědla, co jí bylo předloženo a dojila jak o závod, koza se domáhala pohybu a v jídle byla vybíravá.
Rehabilitace se u nás koza dočkala až v devadesátých letech minulého století, kdy se začala objevovat první stáda koz a zakládaly se eko chovy. Dnes u nás kozí farmy počítáme na desítky. Doma je kozí sýr ale zejména ve Francii, kde se jeho chuť krásně snoubí s vínem.
O blahodárných účincích kozího mléka věděli podle záznamů už ve starém Římě, moderní věda pak prokázala jeho pozitivní vliv na onemocnění trávicího traktu, na stres, migrénu, alergie či revma. Kozí mléko je také alternativou pro ty, kteří trpí intolerancí vůči bílkovině obsažené v kravském mléce. Pro lidský organismus je totiž lépe stravitelné, má protizánětlivé účinky a posiluje imunitní systém.
Po tom, co všechno předchází tomu, než se kozí výrobky dostanou na náš stůl, jsme pátrali na farmě Krasolesí na Vysočině.
A jaké bude kozí menu Hrdiny kuchyně?
• Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou
• Cheesecake z kozího sýra s třešněmi a rozmarýnem
• Salát s červenou řepou a zapečeným kozím sýrem
• Meruňkové čatný