Karolína, domácí kuchařka – 10.12. 2016:
Snídaně je základ, to víme asi všichni. Na snídaňovém menu se dnes často objevují ovesné vločky, které máme s ránem spojené. Karolína Kamberská z nich ale tentokrát připraví zdravou sladkost, kterou je možné dát si kdykoli, když máme neodolatelnou chuť na sladké. „Tento dezert jsem vymyslela, když byly děti malé a měly pořád chuť na něco sladkého. Mám pocit, že je to docela zdravá sladkost, a proto je to to nejlepší, co jim můžu dát, když je honí mlsná,“ říká Karolína.
S druhým receptem pozve Karolína diváky do mlýna. Odtud totiž pochází pstruh po mlynářsku, tradiční, jednoduché jídlo. „Paní mlynářka neměla čím rybu ochutit, a tak tam dala trochu mouky. Občas se ukáže, že to nejjednodušší řešení bývá nejlepší,“ směje se televizní kuchařka, podle které je trochu škoda, že dáváme přednost mořským rybám před sladkovodními, které u nás lze koupit na každém rohu, třeba na sádkách nebo už i v obchodech, a jsou úplně čerstvé.
Vůni Francie pak ucítíme s dalšími dvěma recepty. Cassoulet je tradiční francouzské jídlo z jednoho hrnce, podle kterého získalo svůj název. Traduje se, že jednou jedno malé francouzské městečko obléhali Angličané, a jeho obyvatelé tak snesli všechno, co měli doma, a uvařili z toho obrovský kotel cassouletu, aby nápor cizí armády přežili. „Je to pro mě dokonalé zimní jídlo. I v tom největším mrazu umí dodat tolik síly, že zvládneme naprosto cokoliv,“ říká Karolína Kamberská. A aby i v předvánočním shonu šlo všechno samo, doporučuje osladit si život francouzským tvarohovým koláčem s mákem.
Karolína, domácí kuchařka – recepty z epizody Předvánoční nálada:
• Ovocná smetana s karamelizovanými křupavými vločkami
• Pstruh po mlynářsku s plátky mandlí a bylinkovo-hořčičnými bramborami
• Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou
• Francouzský tvarohový koláč s mákem