Pórek někdo miluje, jiný nenávidí. V rodině kuchařky Karolíny Kamberské se najdou tací, kteří si jej rádi dají nakrájený syrový i na chleba s máslem. Ona sama jej má ale raději tepelně upravený, protože tak vynikne jeho jemnost a zajímavá chuť.
V zimě z něj pak připravuje polévku. Inspiraci na ni objevila překvapivě v jedné kavárně, kam se dříve chodívalo na kávu a maximálně na dortík. Dnes jich už ale mnoho nabízí třeba také syté polévky. „Moje babička říkala, že má po dobrém, sytém jídle v bříšku jako v pokojíčku. Jestli chcete zažít tento pocit, myslím, že tato polévka je zaručená cesta,“ říká k receptu na pórkovou polévku Karolína.
V zimě naše tělo volá zejména po teplých pokrmech na zahřátí. Pro tyto případy má Karolína připravenou třeba ohnivou pánev, kterou podává s polentou. „Neznám moc snadnějších věcí, než je příprava polenty. Tato instantní kukuřičná kaše je oblíbená hlavně v Itálii. Tam jsem ji také v jedné malé hospůdce poprvé ochutnala. Tehdy mi připadala divná, dostali jsme ji jako přílohu k rybě a vypadalo to jako knedlík, což se mi ve spojení s rybou nezdálo. Po ochutnání jsem ale změnila názor, bylo to naprosto skvělé. Ve spojení s ohnivou pánví může za oknem zuřit pravý listopad, ale vám zima rozhodně nebude,“ směje se.
Kromě dobrého jídla zahřeje v chladných dnech i dobré pití. Skvělou variantou k oblíbenému svařenému vínu je punč, jehož základní receptura je poměrně obecná, proto si s ním lze vyhrát. Punč je orientální nápoj původem z Indie. „Někoho hřeje mládí, někoho láska, někoho třeba oheň v krbu. Ať už se ale uprostřed zimy zahříváte čímkoli, zkuste i tyto zahřívací recepty. Bude vám blaze, i kdyby venku koleje praskaly mrazem,“ láká ke sledování dalšího dílu svého pořadu Karolína.
Zahřívací menu podle Karolíny
• Pórková polévka s quinoou a cizrnou
• Ohnivá pánev s polentovými placičkami
• Orientální punč
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte sedmý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 12.11. 2017 v 17.15 na Prima LOVE.
Zdroj, foto: Prima LOVE
Vendula Vrablová