Roláda z „nejlepšího kuřete na světě“ přinesla imunitu
Petrovi. Upekl dokonalý produkt. Majitel kouzelné zástěry se na koktejlové
party pro vybrané hosty zachoval jako rytíř – dobrovolně posílil slabší
družstvo. Což se ale nedalo říct o Šivym, který vypadl.
Očekával to a vlastně se mu trochu ulevilo. Zbylí kuchaři si ještě nestačili ani odfrknout po náročné party a už jim šéf zadal další úkol: „Skvělého kuchaře poznáte podle jeho chuťových schopností. Proto si v dnešním testu vyzkoušíme vaše chuťové buňky. Ti, co obstojí nejlépe, dostanou šanci získat imunitu.“ V této disciplíně si nejvíc věří mlsný gurmán Mirek. „Ruce blbý, ale pusa dobrá? Uvidíme, “ zchladil šéf samozvaného favorita. Jako geniální ochutnávač se však projeví někdo úplně jiný. Co rozhodne, kdo vypadne jako další? Žádná vysoká gastronomie, jede se za dětmi na tábor! Čí jídlo jim zachutná víc? Zabere jahodový shake, nebo okurkový salát? Své k obědu pro táborníky samozřejmě řekne i porota. Jak dopadne vaření v polních podmínkách, uvidíte v úterý 5. října ve 21.20 na Primě.
Po imunitě zatoužil i Jarda, který si ale
myslí, že ji zatím nedostal jen proto, že tak velkou zástěru imunity, jakou
potřebuje, prostě nemají. Asi tušil, že ho čekají další nelehké úkoly.
K ochutnávce jsou již ve studiu připravena sousta nezralého avokáda, plátky
vepřové a parmské šunky, mozzarella buffalo, paprika, opečený tuňák, švestky, černé
olivy, žlutý meloun, jehněčí svíčková. Každý soutěžící by měl se zavázanýma
očima rozpoznat deset pochutin. Jak s úžasem zjistili i ti největší
profíci, pod škraboškou ale všechno chutná jinak. Lukáš se projeví jako skrytý
talent.
Zatím neví, proč mu ostatní tleskají, považuje svůj citlivý jazyk za
normální. Iveta zase umí jíst nejrychleji ze všech. Alespoň to tvrdí šéf, který
kuchaře krmí lžičkou. A Míra? Pýcha předchází pád. Zdeněk Pohlreich mu
vyhrožuje, že bude až do konce soutěže mýt nádobí. „Dědek nás rozesmál,“ netají
se mladší soupeři. Vyhráno ale zatím nemá ani suverénní Lukáš. Pětice
nejcitlivějších jazýčků ještě ochutná zajíce načerno a musí určit všechny
ingredience, které jídlo obsahuje. Vyjmenovat sůl, pepř, zajíce, to jde samo.
Na jakém omastku se ale dělal zeleninový základ, jaká zelenina je v omáčce
rozmixovaná a čím je sos zahuštěný, to už jde jen s kuchařskou intuicí
nebo dokonalou znalostí receptu. Imunitu získá ten, kdo dojde nejdál. Vyřazuje
se za každou špatnou odpověď. „Když člověk jídlo nevidí, chuť vás zklame.
Hromada lidí asi vaří z úplně jiných surovin, než jaký tady pozná. S
čistýma chutěma si pak neví rady,“ vysvětluje si to šéf.
Robert to vidí jinak: „To jehněčí leželo někde mezi krávama, chutnalo jako
hovězí.“ Kdo si nakonec oblékne zástěru imunity? Kdo si užije letní den na
dětském táboře bez obav?
Jahodový shake, nebo okurkový salát s liliputem?
Další den vyžaduje přípravu. Družstva se musejí rozhodnout, co zítra uvaří
dětem na táboře.
Jamie děti miluje, Iveta na táboře vařila už jako dítě,
Jarda má sedmiletého kluka, a tak má hned jasno, čím se „těm spratkům“
zavděčit. O výsledku totiž rozhodne omladina, teprve pak porota. Modří se
chystají na řízek s kaší, červení na kuřecí roládu – taky s kaší. „Uděláme
těm parchantům nějaký kuře?
Cibuli nedlabou, luxusní kaše bude lepší.“ Kuchař míní a šéf mění. Doplňující
instrukce přináší další podmínky. „Jelikož kuchařská práce je plná změn,
existují tři omezení. Nebude to smažený, sladký a nebude v tom kečup! Ať
ty děti dostanou – proboha! – něco normálního,“ upřesňuje šéf před nákupem
v supermarketu. Nesmí se přesáhnout suma 2500 korun. Pozorovatelé se mohou
těšit na dost zábavy, protože hodnotit se bude i prezentace pokrmu. „Nemůžeš na
ně kašlat, oni se pak vy…ou na nás,“ zvažují strategii družstva. Polní podmínky
nabídnou překvapivě dobře vybavenou jídelnu, kde se modrý tým nakonec rozhodne
pro kuřecí prsa se sýrem a šunkou, když už je obalovaný řízek tabu. Jirka chtěl
k „červené“ roládě podávat čerstvý špenát, nevešli by se ale do finančního
limitu. Robert tedy prosadí brokolici a rajče. Podle Jiřího to ale děti
neocení. Brokolice nepatří zrovna do top ten dětského jídelníčku. Jako bonus
udělají modří okurkový salát a červení shake z čerstvých jahod. Salát bude vydávat Petr, který ze sebe
umí udělat liliputa.
A porce roznosí hodný medvěd, do jehož podoby se vycpe obr Jarda. Zdeněk Pohlreich
nad kuřecím plátkem se sýrem a šunkou ohrnuje nos. Nepředpokládal, že bude
v této soutěži hodnotit „kuřecí plátek paní rychtářky“. Nebo je to rovnou
„překvapení šéfkuchaře“? Červení mají problém s komunikací. Jirka je
zvyklý velet a pro ostatní je sólista. Prezentaci oběda modrých si vzala na
starost Iveta, nabídku červených přednese Lukáš. Děti si mohou dát, co chtějí,
hlavně si ale musí zapamatovat, co jedly. Užít si hezkého dne v přírodě a
dát si oběd přijíždí i zbytek poroty. Zdeněk Pohlreich, Eva Filipová a Roman
Vaněk však tentokrát
o výsledku nerozhodnou. Děti samy demokraticky určí, čí oběd jim chutnal víc.
Kdo vyhraje?
A hlavně – kdo půjde z kola ven? Kuchař z družstva, které u dětí propadne. A ukážou na něho sami kolegové. Bude to prostě opět na nože!
Zdroj: Prima
Gabriela Straková
ChytráŽena.cz