Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 22.10. 2024
Dnes má svátek Sabina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Velká tajemství hlubin na Prima ZOOM

4. 10. 2024 | Televizní tipy
Prima ZOOM vám přináší několik tajemství a spoustu fascinujících záběrů z hloubek oceánů. Prozradíme vám, kdo je nejnebezpečnější žralok na světě. Vezmeme vás na hostinu kostek a keporkaků. Ukážeme ty největší a nejlepší zabijáky moří. A odkryjeme záhadu zajímavého růžového delfína. Pestrá vodní a dobrodružná podívaná po čtyři páteční večery na Prima ZOOM.

4x se ponoříte do hlubin prostřednictvím Prima ZOOM:


4. 10. 20.00 Nejnebezpečnější žralok světa
11. 10. 20.00 Hostina kosatek
18. 10. 20.00 Zabijáci v hlubinách: Ti nejlepší
25. 10. 20.00 Záhada růžového delfína

Nejnebezpečnější žralok světa (opakování 7. 10. v 9.50)

Velká tajemství hlubin na Prima ZOOMVelký bílý žralok má pověst nejstrašnějšího monstra v oceánu. Ale světoznámý slavný francouzský průzkumník a objevitel Jacques Cousteau na to měl jiný názor. Za „nejnebezpečnějšího ze všech žraloků“ považoval žraloka dlouhoploutvého. Sledujte, jak se dva týmy odvážných expertů neohroženě ponoří hluboko do jeho světa. Podaří se jim odhalit, proč je tento obávaný druh nově považován za hlavního kandidáta na získání pochybného titulu: nejobávanější žralok ze všech?

Hostina kosatek (repríza 14. 10. v 9.40)

Francouzský podmořský kameraman Didier Noirot se své vášni pro moře a tajemství hlubin věnuje přes 40 let a spolupracoval i se slavným oceánografem Cousteauem. Tentokrát se v listopadu s malým týmem, tvořeným doktorkou Corinne a kapitánem Pierrem, vydává daleko na sever Dánska, do fjordů, kam v tomto období připlouvají hejna sleďů lákající kosatky, ale také keporkaky a samozřejmě i rybáře. Přítel Pierre Robert de Latour, zakladatel asociace „Kosatky bez hranic“, mu radí, kam se nejlépe vydat, a tak se malý tým nakonec ocitá v městečku Skjervøl, ležícím ve stejnojmenném fjordu. 

Sledi v tomto ročním období migrují za planktonem a jejich hustá hejna lákají kosatky. Ty připlouvají do blízkosti traulerů (vlečná rybářská loď), které sledě chytají, a Didier doufá, že se mu podaří pod hladinou zachytit velkou skupinu těchto kytovců při hostině. Ti v hejnu vytlačí shluk sleďů k hladině a pak nastává tzv. „kolotočové krmení“. Brzy se ale Didier dozvídá, že některé traulery už mezitím lov ukončily, takže nemá cenu je sledovat. Bude tedy třeba najít jiné místo. S tím mu poradí dlouholetý přítel Audun Rikardsen, který se rovněž věnuje fotografování podmořského světa. Kromě kosatek si ale na sledích rádi pochutnají i obrovští, až 17 metrů dlouzí a 40 tun vážící keporkaci. 

Pro kosatky představují vážnou konkurenci, se kterou se ale nechtějí dostat do křížku, jsou totiž mnohem menší. Jejich délka dosahuje přibližně 7 metrů a váha pouhých 5 tun. A právě keporkaka Didier pozoruje a natočí při příštím ponoru. Kosatky se ve větším množství neukázaly ani tentokrát a některé traulery nedovolují ponor pod plavidlo. Pobyt ve fjordech se pomalu chýlí ke konci a Didierovu plachetnici poškodí navíc noční bouře. Roztrhá dešťovou plachtu a Didier si při práci vykloubí prst.

Přichází poslední příležitost, kdy by se týmu mohlo podařit získat vzácné snímky hodujících keporkaků. A právě poslední noční ponor přinese neuvěřitelnou podívanou: na místě jsou kromě hejna sleďů jak kosatky, chytající polomrtvé či omámené sledě, kteří vyklouzli z rybářských sítí, tak i keporkaci a na obloze hejna ptáků, čekajících, až na hladinu vyplují hlavy a plovací měchýře sleďů, které kosatkám nechutnají, a tak je vyplivují do vody. Nic lepšího si Didier a jeho přátelé nemohli přát. Už druhý den ráno pak kameraman nastupuje 4 000 kilometrů dlouhou cestu zpět domů do Francie.   

Zabijáci v hlubinách: Ti nejlepší (opakování 21. 10. v 10.10)

Oceán se přímo hemží různými nebezpečími, která vás mnohou stát život. Pod hladinou moře se dá zemřít mnoha způsoby. Přesto seberte odvahu a vydejte se spolu s námi na mělčinu, ale i do nejtemnějších hloubek. Odhalte jedny z nejobávanějších predátorů na naší planetě. Seznamte se s jejich zbraněmi i nečekanými způsoby, kterými útočí na nebohou kořist, ať už jsou velcí, malí, překrásní nebo vyloženě oškliví. Sledujte nejlepší zabijáky v hlubinách, jako je žralok černoploutvý, perutýn, muréna, ďas a jedna z nepodivuhodnějších hlubokomořských ryb, vyzbrojená šavlí delší než dospělý člověk.

Záhada růžového delfína (repríza 28. 10. v 9.45)

V srdci amazonského pralesa se ukrývá zvláštní zvíře, které bychom na místě vzdáleném tisíce kilometrů od oceánu určitě nečekali: růžový delfínovec amazonský. Kde se tady vzal? Je snad odpověď na tuto otázkou úplně jednoduchá a jedná se o potomka mořského delfína? Nebo je to odlišný druh, kterému se podařilo přežít napříč věky a přizpůsobit se bujnému prostředí? 

Jak se tomuto zvířeti podařilo aklimatizovat v prostředí tropického deštného pralesa? Co má společného s mořskými delfíny? Růžový delfínovec zůstával dlouho neobjevený a neznámý. Dokonce i v dnešní době si vědci nejsou jistí, odkud se vzal. Ale díky nedávnému objevu se nyní mohou konečně pokusit rozlousknout záhadu růžového delfína. Připojte se k nim a zažijte pozoruhodné vědecké dobrodružství.

Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Zlaťáky