Bez tuků žít nemůžeme. Jsou nezbytné pro vstřebávání některých vitamínů, třeba dnes tak důležitého vitamínu D, pro pevnost kostí, kvalitu kůže, nehtů a vlasů, pro tvorbu hormonů i dobrý zrak. Tuky snižují rizika civilizačních nemocí, podporují imunitní systém, regeneraci a sílu svalů i lepší náladu. A pokud zvolíme ty správné, pomůžou nám i s hubnutím.
Až donedávna jsme přitom slýchali – „tuky zvyšují riziko kardiovaskulárního onemocnění, riziko infarktu a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi“. Tohle tvrzení vedlo k tomu, že se lidé začali tuků obávat. Všech. Jenže ani ve výživě není nic černobílé, ve všem je třeba hledat rovnováhu a řídit se selským rozumem. Na některé tuky je opravdu lepší zapomenout, jiné nám ale velmi prospívají a ty bychom si měli dopřávat.
Vsaďte na omega-3
Pokud přijímáme vysoké množství omega-6 z nevhodných olejů, tělo se dostává do nerovnováhy s velmi důležitými omega-3, kterých v naší stravě moc není, a které nám naopak prospívají. „Doporučuji konzumovat maso, vejce a tučné ryby, mléčné výrobky – máslo, ghíčko, jogurty, tvarohy, zakysanou smetanu – ideálně v BIO kvalitě nebo farmářské. V těchto výrobcích je poměr omega-3 mnohem vyšší díky tomu, co zvířata konzumují. Z rostlinných zdrojů doporučuji vlašské ořechy, lněná a chia semínka nebo oleje z nich,“ dodává terapeutka a radí, jak pomocí správných tuků zhubnout:
Jak přimět tělo, aby si bralo energii z vlastních tuků?
Vyzkoušejte si malý experiment. Na 14 dní omezte konzumaci cukru, sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin, a naopak zařaďte tuky do každého jídla.
Do salátu si dejte aspoň 2 lžíce olivového nebo konopného oleje, zařaďte tučné ryby, farmářské kuře si dejte klidně i s kůží. Tuky střídejte – používejte kvalitní rostlinné i živočišné, přidávejte do jídel ořechy, semínka. Jsem si jistá, že nezvladatelná chuť na sladké pomine. Sami si pak zhodnoťte, jak se cítíte, jak dlouho vydržíte nasyceni.
Ghíčko pro zdraví a pohodu
Zdroj, foto: České Ghíčko