Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.01. 2025
Dnes má svátek Slavomír
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Statisíce Čechů ročně skolí chřipka, prevence by měla směřovat na trávicí trakt

6. 12. 2015 | Péče o tělo
Podle Ministerstva zdravotnictví u nás chřipkou každoročně onemocní statisíce obyvatel. Celosvětově je to pak přibližně 10 až 15 % populace, což je bezmála 3 až 5 milionů lidí. Mezi nejčastější onemocnění přitom patří nachlazení, chřipka, angína a záněty horních či dolních cest dýchacích.

Viry a bakterie útočí na oslabenou imunitu, kterou má na svědomí zejména rychlá změna teplot a příchod chladného počasí. Jak si lze posílit obranyschopnost, abychom se těmto nemocem ubránili a zároveň nezatěžovali tělo chemií?

Za oslabenou imunitu může počasí i změna biorytmu

Nejrizikovějším obdobím roku z hlediska oslabení imunitního systému je podzim. S ním přichází náhlý pokles teplot, pro lidský organismus jsou zatěžující zejména teplotní výkyvy. Neumíme se jim totiž přizpůsobit a podceňujeme teplé oblečení, v místnostech je suchý vzduch, mění se náš biorytmus, dopřáváme si méně spánku. Náš organismus je tak méně odolný vůči stresovým situacím a jeho obranyschopnost klesá. Následně ho napadají viry a bakterie, které jsou v podzimních měsících přemnožené a šíří se rychleji než v jiných ročních obdobích.

Statisíce Čechů ročně skolí chřipka, prevence by měla směřovat na trávicí traktRiziko nákazy přitom nejčastěji hrozí školákům, kteří se shromažďují ve větším počtu lidí. Největšímu nebezpečí pak vzhledem k oslabenému organismu podléhají novorozenci, senioři a chronicky nemocní.

Posílit imunitu lze otužováním, saunováním i dodržováním hygieny

Narozdíl od zdravých lidí, kteří disponují mnoha obrannými mechanismy, které se s bacily umí vypořádat, lidé se sníženou imunitou snáze onemocní, průběh choroby je intenzivnější a déle přetrvává. Prvním krokem k posílení obranyschopnosti organismu by tak mělo být dodržování vyjmenovaných zásad - tedy především teple se oblékat, spát průměrně 8 hodin denně, být v psychické rovnováze a je-li to možné, vyhýbat se většímu shromáždění lidí v uzavřených prostorách. Účinnou metodou je také otužování těla vzduchem nebo vodou. Otužování vzduchem spočívá v nastavení teploty v místnosti na 20 až 22° C, pravidelném větrání a každodenním svižném cvičení při otevřeném okně.

Pod studenou sprchou by pak otužování mělo probíhat pravidelně, za pohybu a vždy v délce 1 až 3 minuty. Doporučenou variantou je také saunování, které povzbuzuje imunitu díky střídání tepla a chladu. Velký vliv na obranyschopnost organismu má také respektování základních pravidel hygieny, tedy dostatečného mytí rukou. Viry a bakterie se totiž přenášejí nejen v kapénkové podobě, tedy vzduchem, a kontaktem s již nakaženou osobou, ale také nepřímo prostřednictvím kontaminovaných předmětů. Mezi nimi nejčastěji najdeme předměty denní potřeby, jako jsou kapesníky, nádobí nebo hračky.

Nejvíce imunitních buněk sídlí ve střevech

S posílením obranyschopnosti organismu souvisí také úprava jídelníčku. Do něj by měl být zařazen selen a zinek, luštěniny, celozrnné obilniny, bylinné čaje a především zelenina a ovoce v syrovém stavu, které obsahují nejvíce vitamínů a vlákniny. Vláknina čistí organismus, odvádí z těla škodlivé látky a udržuje ve správné činnosti trávicí trakt. Ten je pro imunitu totiž zásadní.

V trávicím systému se nachází až 70 % buněk, které podporují obranyschopnost organismu. Rovnováhu střevní mikroflóry podporuje mimo jiné i mlezivo, tzv. colostrum, které vzniká v mléčných žlázách matky během prvních 24 až 48 hodinách laktace. To posiluje tvorbu ochranných povlaků, které chrání trávicí trubici, udržuje rovnováhu střevní mikroflóry a podporuje růst užitečných bifidobakterií a laktobacilů, které brání zažívací trakt před viry a bakteriemi. Významnými složkami mleziva jsou také protilátky nebezpečných bakterií Escherichia Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus či Cryptosporidia.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já zase piji hned po ránu odstátou sklenici vody s čerstvou citrónovou šťávou a zatím pohoda jazz Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
já se snažím jíst denně ovoce a zeleninuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mě na imunitu pomohla Hlíva od Imunitu. Jsem s ní spokojená už delší dobu a neměnila bych. Konečně jsm zdravá a můžu prožít Vánoce v klidu Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles