Autor: Barbara Simonsohnová
Nakladatelství: Ikar
Formát: 132 × 204 mm, 306 g
Počet stran: 240
Paperback
Rok vydání: červenec 2013
Cena: 299 Kč
Stévie je sladký požitek bez výčitek, a tím skutečná alternativa cukru a umělých sladidel. Osladí bez kalorií, nemá vedlejší účinky a dodá důležité minerální látky a vitaminy k posílení imunitního systému. Je ideální při nadváze, diabetu, při onemocnění kandidózou a neurodermitidě.
Dozvíte se spoustu zajímavého o rostlině stévii, jejím pěstování doma, proč je v Japonsku povolená už dlouho, o produktech se stévií. Můžete sami vyzkoušet řadu receptů a ověřit mnoho cenných rad.
Ukázky z knihy
Stévie - přírodní sladidlo
Marmelády se stévií
Marmeláda všeobecně obsahuje hodně cukru. Když ho nahradíme steviosidem, můžeme si užívat „požitku bez výčitek“. Důležité je pracovat při přípravě marmelád v naprosté čistotě. Bobulové ovoce vaříme 60 sekund, peckové a jádrové asi 6 minut (dřevěnou vařečkou zkoušíme, jestli lze její úzký konec snadno vnořit do ovocné kaše). Sklenice na marmeládu vyvaříme nebo naplníme vroucí vodou. Plníme je asi 5 mm pod okraj a ihned uzavřeme. Šroubovací uzávěr musíme dobře utáhnout. Bio-Unigel je želírovací přípravek z přírodního pektinu, výrobek odpovídá přísným normám Bio Suisse.
Můj tip: Citronová šťáva dodá jemným a málo kyselým zavařeninám a želé, například z banánů, manga nebo hrušek, lehkou svěžest a ochrání barvu.
Švestková zavařenina
Budeme potřebovat 1 kg švestek, nejlépe domácích, 200 ml vody, 1 navršenou lžičku steviosidu v prášku (2 ½ g), 1 lžičku mleté skořice a 2 ½ lžíce Unigelu (30 g).
Švestky rozpůlíme, odstraníme pecku a dužninu nakrájíme na kousky. Všechny přísady uvedeme za stálého míchání do varu a vaříme, dokud se ovoce nerozpadne. Horkou švestkovou zavařeninu plníme do předehřátých sklenic a ihned zašroubujeme.
Šťávy se stévií
Šťáva z jahod a ananasu
Potřebujeme:
3/4 litru čerstvě lisované ananasové šťávy
1 banán, špetku vanilkového prášku
1/4 lžičky extraktu ze stévie
Přísady dáme do mixéru a důkladně promixujeme.
Citronová limonáda
Vylisujeme šťávu z 3 citronů, minerální vodou ji doplníme na 1 litr a osladíme 1/2 lžičky extraktu ze stévie. Okraj sklenice ozdobíme plátkem citronu.
V ledničce můžeme tuto zdravou limonádu uchovat několik dní.
Knihu Barbara Simonsohnová - Stévie - přírodní sladidlo koupíte v knihkupectví a na internetové stránce nakladatelství Bux.cz.
ChytráŽena.cz