Jak se stravovat na jaře
Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Většina z nás v těchto měsících pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara.
Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.
„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.
Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).
Vitaminová jarní vzpruha
Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).
Lehká jarní polévka z červené čočky a belugy s fava fazolkami
3-4 porce
Ingredience:
100 g čočky beluga
100 g červené čočky celé
1,1 l zeleninového vývaru nebo 1l vody + zeleninový BIO bujón bez glutamátů
200 g fava fazolek nebo loupané mladé sóji
2 lžíce řepkového oleje
200 g mrkve
2 jarní cibulky
1 stroužek utřeného česneku
1 lžička sušeného tymiánu
sůl, pepř
Na pánev vlijeme 100 ml zeleninového vývaru a přivedeme k varu, přidáme fava fazolky a 2-3 minuty prohřejeme. Fazolky scedíme a necháme v sítku okapat.
Na řepkovém oleji lehce osmahneme jarní cibulku nakrájenou na kolečka a mrkev nakrájenou na kostičky. Přidáme utřený česnek, čočku beluga a zalijeme vývarem (můžeme přidat i vývar, ve kterém jsme připravili fava fazolky). Polévku přivedeme k varu a přisypeme červenou čočku. Přidáme tymián a vaříme do změknutí čočky beluga. Na závěr osolíme, opepříme dle chuti a podáváme.