Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Velký roční horoskop na rok 2025Velký roční horoskop na rok 2025 Jarní prázdniny 2025 – termínyJarní prázdniny 2025 – termíny
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.01. 2025
Dnes má svátek Doubravka
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Stravování podle ročních období

30. 03. 2022 | Péče o tělo
Dříve lidem nic jiného ani nezbývalo. Jedli to, co se v přírodě nebo v hospodářství zrovna nabízelo, co rostlo a zrálo. Čerstvé jahody v lednu mohla domů přinést snad jen pohádková Maruška. Že to byla nuda? Podle našich dnešních měřítek možná ano, stravování podle ročních dob ale šlo ve skutečnosti našim předkům k duhu. A když si z nich vezmeme příklad, zjistíme, že takovou úpravou jídelníčku můžeme vyřešit mnoho zdravotních problémů a zlepšit celkovou kondici.

Jak se stravovat na jaře


Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Většina z nás v těchto měsících pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara.

Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.

„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.

Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).


Vitaminová jarní vzpruha


Některé vitaminy a minerály, kterých máme po dlouhé zimě chronický nedostatek, je těžké doplnit výhradně z potravin. Doporučujeme proto kvalitní doplňky stravy, především na doplnění vitaminů C a D, koenzymu Q10, selenu a zinku, to vše v bioaktivní formě.
Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura).

Lehká jarní polévka z červené čočky a belugy s fava fazolkami


3-4 porce
Ingredience:

100 g čočky beluga
100 g červené čočky celé
1,1 l zeleninového vývaru nebo 1l vody + zeleninový BIO bujón bez glutamátů
200 g fava fazolek nebo loupané mladé sóji
2 lžíce řepkového oleje
200 g mrkve
2 jarní cibulky
1 stroužek utřeného česneku
1 lžička sušeného tymiánu
sůl, pepř

Na pánev vlijeme 100 ml zeleninového vývaru a přivedeme k varu, přidáme fava fazolky a 2-3 minuty prohřejeme. Fazolky scedíme a necháme v sítku okapat.
Na řepkovém oleji lehce osmahneme jarní cibulku nakrájenou na kolečka a mrkev nakrájenou na kostičky. Přidáme utřený česnek, čočku beluga a zalijeme vývarem (můžeme přidat i vývar, ve kterém jsme připravili fava fazolky). Polévku přivedeme k varu a přisypeme červenou čočku. Přidáme tymián a vaříme do změknutí čočky beluga. Na závěr osolíme, opepříme dle chuti a podáváme.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !