Název knihy: Vaříme s bylinkami
Autor: Jekka McVicarová
Nakladatelství: Euromedia Group k.s., Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Počet stran: 352 str.
Cena: 449 Kč
50 špičkových kuchyňských bylinek – škála se pohybuje od dobře známé petržele a rozmarýny po exotičtější muraju (lidově nazývanou karí listy) a rdesno označované jako vietnamský koriandr. Každé bylince je věnována jedna kapitola, v níž se nejprve dozvíte, jak se pěstuje, jaké její odrůdy jsou k dostání a jakým přínosem je pro kulinářství, a poté objevíte recepty.
Na závěr je vždy připojen oddíl s názvem „Jak naložit s přebytky“, abyste věděli, jak a co konzervovat mimo sezonu. Kniha předkládá široký sortiment bylinek doplněný náměty, jak se dají vzájemně kombinovat a dále používat nejen na poli pikantních pokrmů, nýbrž i lahodných dezertů. Královna bylinek Jekka McVicarová nabízí 250 originálních receptů, v nichž používá na 50 nejlepších čerstvých bylinek.
Andělika, bazalka, vavřín, zavinutka, brutnák, kmín, šanta, celer, kerblík, pažitka, koriandr, kopr, fenykl, česnek, křen, yzop, levandule, meduňka, citronela, libeček, máta, hořčice, dobromysl a majoránka, petržel, šrucha, šalvěj, saturejka, stévie, estragon a další.
Bazalková panna cotta, bramborový koláč s houbami a šantou, česnekovo-citronová marináda s rozmarýnou, cuketové omeletky s koprem a petrželí, pečený vepřový bůček s fenyklem, králík v hořčicové omáčce, pikantní hovězí nudličky s křenovým nákypem, kuřecí prsa s estragonem, jablka s mandlovou nádivkou a meduňkou, plněná rajčata s tymiánem, bujon s estragonem a se sněhovými noky, mexická salsa, dušené červené zelí se saturejkou...
UKÁZKA Z KNIHY: Vaříme s bylinkami
Recept: Kuřecí roláda s estragonem
Zásadní roli v receptu hraje estragon, jehož anýzová příchuť prodchne smetanový sýr a kuřecí maso, které navíc zvýrazní uzená slanina. Zkrátka parádní kombinace, kterou skvěle doplní vařené nové brambory posypané mátou a čerstvý křehký zelený salát.
Na 6–8 porcí:
6 kuřecích prsou, bez kůže
10 plátků uzené prorostlé slaniny
200 g čerstvého smetanového sýra
1 lžíce nadrobno nasekaných listů estragonu
500 g špenátu, podušeného a důkladně vymačkaného
sůl a čerstvě mletý černý pepř
Troubu nastavíme na 170 C/plyn stupeň 3 a necháme předehřát.
Tlustší část kuřecích prsou vodorovně nařízneme a rozložíme naplocho.
Velké prkénko pokryjeme plastovou potravinovou fólií, na kterou naskládáme kuřecí prsa tak, aby vznikl obdélník. Nevadí, když místy budou mezery, ale kusy masa se nesmějí vzájemně překrývat. Maso přikryjeme archem plastové potravinové fólie a dřevěnou paličkou nebo válečkem rozklepeme v stejnoměrně tlustý plát.
Svrchu sejmeme potravinovou fólii a kuřecí prsa svisle poklademe plátky slaniny. Celou plochu až téměř ke krajům tence potřeme smetanovým sýrem, který posypeme estragonem. Zakončíme vrstvou špenátu.
Nyní přijde trochu zapeklitá část. Plech tence potřeme olejem a přistavíme před prkénko. Uchopíme vzdálený kraj potravinové fólie, jejíž pomocí směrem k sobě plát pomalu zavineme. Hotovou roládu hbitě překulíme na plech tak, aby byla švem dospod, a opatrně posuneme do středu. Potom ji volně přikryjeme stříškou z alobalu a vsadíme na 50 minut do trouby.
Po vyjmutí ven necháme roládu úplně vychladnout. Pak ji těsně přikryjeme čistým alobalem a uložíme na nejméně 1 hodinu do chladničky, aby ztuhla.
Před podáváním nakrájíme roládu na tenké plátky.
Tuto knihu Vaříme s bylinkami koupíte v Knižním klubu, v knihkupectví a na internetových stránkách Knižního klubu.
Vendi V.
ChytráŽena.cz