„Kolem vývarů se toho v poslední době hodně namluvilo, jednoduchý princip je ale ten, že i ten sebehorší vývar je lepší než ta nejlepší voda,“ má šéf jasno. Základem je skelet z kuřete. V pořadu Vařte jako šéf s datem 30.5. 2013 se naučíme naporcovat kuře a přemýšlet, na co všechno lze kostřičku využít.
Na pořadu jsou dále česká kulajda v luxusním provedení a brokolicový krém malinko jinak. Zlatým hřebem čtvrtečního dílu Vařte jako šéf s datem 30.5. 2013 bude královna mezi polévkami – consommé z hovězí oháňky.
Podle šéfa „kuchařská maturita, zázrak s pěti pé“. Vyzkoušejte, stojí za to! Práce s vajíčky z minulé lekce se bude hodit, protože vejce jsou častou polévkovou přísadou a zavářkou.
Zdeněk Pohlreich
Nejrespektovanější český šéfkuchař a gastronom nasbíral bohaté zkušenosti v zahraničí. Na konci 80. let emigroval a stal se šéfkuchařem nejdříve v Nizozemsku a poté v Austrálii. Po návratu do České republiky postupně vedl několik předních restaurací. Od roku je šéfkuchařem Café Imperial a zároveň vlastní restauraci Divinis. Na televizní obrazovce se proslavil díky pořadům Ano, šéfe! a Šéf na grilu. Nepřehlédnutelný je také díky tomu, že si nebere servítky a naplno říká, co si myslí. Vždy nazývá věci pravými jmény.
Jakub Laštuvka
Pětatřicetiletý sympaťák je nejstarší z trojice učňů. Je mladým otcem a věčným pohodářem. Vyučil se v oboru kuchař-číšník a má za sebou více než desetiletou praxi u nás i v zahraničí. Je energický a živý jako uragán. Neustále něco komentuje a jeho hlášky jsou zdrojem zábavy. Ze Zdeňka má ale respekt.
Tereza Pantůčková
Pětadvacetiletá kamarádská Tereza má ke kuchařce z povolání docela daleko. Vystudovala vysokou školu a stala se inženýrkou geoinformatiky. Díky tomu se mimo jiné podílela na vzniku map pro Akademický atlas českých dějin. Její skutečnou vášní je ale vaření, které miluje. Protože to s ním myslí vážně, hladově hltá každé Zdeňkovo slovo a všechno si pečlivě zapisuje.
Jakub Zíma
Dvacetiletý Jakub je nejmladší z trojice učňů. Je citlivý, upřímný a nedávno se vyučil kuchařem. Chtěl se jím stát už od dětství. Jeho vzorem se stal otec, který je řezníkem. Jakub mu rád pomáhal s přípravou pokrmů a už od 12 let se snažil sám vařit. Zdeněk se sice snaží k Jakubovi přistupovat s otcovským citem, ale nic mu nedá zadarmo.
Nenechte si ujít další premiérový díl pořadu Vařte jako šéf již