Autoři: Suchá Kateřina, Bartošová Iva
Nakladatelství: Mladá fronta
Vázaná vazba
Datum vydání: květen 2014
Rozměry: 168 x 197 mm
Počet stran: 128
Cena: 171 Kč
Opravdu dobře naložená kniha, aneb první kuchařka nakládaných hermelínů je tady! Pamatujete si, kdy jste poprvé ochutnali nakládaný hermelín? A zkusili jste si někdy doma tento gastronomický fenomén českých hospod sami připravit? Pokud vás už nebaví ten klasický s česnekem a cibulí a rádi vyzkoušíte něco nového, pak je tady Velká sýrová nakládačka se spoustou originálních i svérázných receptů. A nebudou chybět ani recepty na jiné sýrové delikatesy. Vše doplní fotoreportáž z každoroční soutěže o nejlepší nakládaný hermelín či praktický pracovní postup, jak se má hermelín správně nakládat. V dobrém sýru najdeš sílu, zvláště pak v nakládaném hermelínu – a tak neváhejte a pusťte se do nakládání!
Ukázka z knihy
Velká sýrová nakládačka:
Kostky jsou vrženy
3 hermelíny
100 g nivy nebo jiného sýru
s modrou plísní
3 sušená rajčata
2 stroužky česneku
1 červená cibule
nové koření
bobkový list
barevný pepř
slunečnicový olej
Hermelíny a nivu nakrájíme na menší kostičky. Cibuli, česnek i sušená rajčata nakrájíme na plátky. Kostičky sýrů postupně vkládáme do sklenice a prokládáme nakrájenými sušenými rajčaty, cibulí a česnekem. Nakonec do sklenice vhodíme pár kuliček nového koření, barevného pepře a několik bobkových listů. Naplněnou sklenici zalijeme olejem. Pokud najdete doma i jiné tvrdé sýry, můžete je také přidat. Třeba čedar, goudu nebo ementál. Ve skleničce kostky pěkně vypadají, a když ji převážete mašlí, máte vlastnoručně vyrobený dárek.
Křenění
4 hermelíny
1 menší čerstvý křen
2 lžičky kurkumy
1 mrkev na ozdobu
slunečnicový olej
Asi tři čtvrtiny křenu oloupeme a nadrobno nastrouháme. Hermelíny rozkrojíme podélně napůl. Jednu půlku potřeme vrstvou nastrouhaného křenu, druhou jemně posypeme kurkumou. Přiklopíme k sobě a vložíme do sklenice. Zbylý křen nakrájíme na plátky a ty vložíme k hermelínům. Na ozdobu posypeme trochou kurkumy a zalijeme olejem. Tento nakládaný hermelín podáváme ozdobený tenkými hoblinkami mrkve. Recept vznikl na objednávku našeho
kamaráda Davida, který křen zbožňuje a tvrdí, že křen se hodí do všeho. Tentokrát
měl pravdu, i v hermelínu má křen sílu!
Tuto knihu Velká sýrová nakládačka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Kniha.cz
Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz