Tajemství Haliny Pawlowské bude odhaleno ve VIP Prostřeno s datem 25.10. 2012. „Snažím se, aby se lidi smáli,“ prozradí jednoduché kouzlo svých profesionálních úspěchů populární spisovatelka a scenáristka. Zažívá poměrně nové období jako babička, letos také vydala knihu rodinných receptů. „Vařím hrozně ráda, ale možná proto, že nevařím denně,“ říká upřímně. Připraví pro své hosty ukrajinskou kuchyni, jak tipuje Hanka Křížková a Vladimír Kratina?
Rakousko-uherská jídla ve VIP Prostřeno. „Budou to recepty na rakousko-uherská jídla, protože moje rodina byla hrozně rozvětvená od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko. A všechny ty vlivy tam jsou vidět,“ vysvětluje Halina Pawlowská svoje menu: husí játra strýce Zoltána, kyselo babičky Mici nebo holubce táty Vasila, kuřátko tety Šoci a pusinku tety Béži.
Co to jsou holubce? To se dozvíme ve VIP Prostřeno. Babička Mici žila v Krkonoších, odkud pochází první a poslední polévka VIP týdne, jídlo chudých horalů. „Kyselo není tak jednoduché, protože chlebový kvásek nejde v Praze sehnat,“ říká Halina Pawlowská, která proto s manželovou pomocí vyrobila dvě vlastní varianty kvásku. Zibi, který miluje zelí, se ale omylem těší na zelňačku. Zelí se dočká až v ukrajinském nejoblíbenějším jídle Halinina otce, holubcích.
Polský farář si v dnešním VIP Prostřeno vzpomene na národní recept zelných závitků s masem a rýží, jaké mu vařila maminka. „Šetřete síly, upozorňuje Halina Pawlowská, protože každý ještě dostane vlastní francouzské kuřátko s houskovo-bylinkovou nádivkou a kapustičkami. „To byl vždycky můj sen, mít k dispozici celé kuře,“ říká Halina při servírování. „Lepší kuře jsem v životě nejedla,“ říká Hanka. „Hosté jsou všichni taktní, srdeční a hodné lidé, takže mi všechno pochválili,“ těší kuchařku, které trochu stávkuje trouba.
„Vždycky si říkám, když se dívám, proč tam ti lidé lezou, když mají blbou troubu?“ směje se hostitelka. Přivede představit svoji maminku. „Jaká byla Halina Pawlowská, když byla malá?“ zajímá se návštěva. „Roztomilá!“ A roztomilá hostitelka soupeře „dorazí pusinkou tety Béži ze sušených bílků a kávové šlehačky. „To je hnusně dobrý,“ zhodnotí poslední chod Hanka Křížková.
„To byla velká pusa,“ pochutnal si i pan farář, který není moc na sladké. „Proč já s nima pořád neflámuju? To se musí napravit!“ slibuje unavená, ale vlastním večírkem nadšená Halina. Kdo ale vyhraje zájezd k moři a kdo k němu nakonec pojede? To uvidíte ve VIP Prostřeno ve čtvrtek 25.10. 2012.
Sledujte VIP Prostřeno, kde prostírá Halina Pawlowská
již ve čtvrtek 25.10. 2012 na Prima Family
již ve čtvrtek 25.10. 2012 na Prima Family