„Zdravá redukční dieta je spojena s konzumací zeleniny (300 až 450 gramů denně) a s příjmem ovoce v množství asi 150 až 200 gramů. Mnoho našich klientů však mívá v počátcích redukčního programu s dostatečným příjem zeleniny problém – protože jim nechutná nebo ji nejsou zvyklí jíst v odpovídajícím množství. Pro povzbuzení chuti je možné doporučit různé úpravy zeleniny, většinou však stačí na jednom talíři zkombinovat různě barevné druhy zeleniny,“ říká Gabriela Knosová, odbornice na redukci váhy.

V příjmu zeleniny a ovoce bychom proto neměli opomenout červenou, žlutou, oranžovou, zelenou ani modrou barvu. Zajistíme si tím příjem antioxidantů, jako jsou beta-karoten (v těle se mění na vitamin A), vitamíny E, C, lykopen, lutein, zeaxantin, a jiných fytochemikálií. Vedle těchto látek jsou ovoce a zelenina zdrojem enzymů, které spolu se selenem a dalšími stopovými prvky ochraňují naše tělo před onemocněním srdce a cév, cukrovkou a závažnými karcinogenními chorobami.
Zeleninu a ovoce bychom podle odbornice měli konzumovat zejména v syrovém stavu, protože většina antioxidantů se teplem ničí. Na druhou stranu, účinek některých karotenoidů se naopak tepelným zpracováním zvyšuje, proto je vhodné část zeleniny konzumovat i tepelně upravenou. Jde zejména o mrkev nebo rajčata. Lykopen obsažený v rajčatech má totiž až pětinásobně větší využitelnost po tepelném zpracování.
Není však pravdy, která by nebyla překroucena. „Na internetu se můžete dočíst o barevných dietách, jejichž principem je každý den konzumovat ovoce a zeleninu v jedné barvě. Toto tvrzení nemá reálný základ. Nejlepší je dodávat organismu různé druhy ovoce a zeleniny v průběhu dne. A právě v létě a na podzim je sezónní nabídka opravdu pestrá,“ uzavírá Gabriela Knosová.
Červená barva
Ze skupiny červené zeleniny a ovoce je z hlediska obsahu vitamínů A a E nejlepší červená paprika, která má zároveň ve 100 gramech až dvojnásobně vyšší obsah vitamínu C, než je doporučená denní dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má také červená kapusta a rajčata, višně a jahody. Už 100 gramů červené kapusty nebo jahod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C. Brusinky a maliny jsou bohaté na vitamín E.
Zelená barva
Všechny zelené druhy zeleniny a ovoce mají velmi dobré zastoupení vitamínu C. Například 100 gramů brokolice nebo kiwi nám dodá více vitamínu C, než denně potřebujeme, a téže množství salátu zase pokryje denní dávku vitamínu A. Nejvíce vitamínu E obsahuje kiwi a pórek.
Oranžová a žlutá barva
Jednoznačným favoritem v obsahu vitamínu A je mrkev a v obsahu vitamínu C zase žlutá paprika, která ve 100 gramech obsahuje téměř trojnásobně více těchto vitamínů, než je jejich doporučená minimální denní spotřeba. Dobré zastoupení vitamínů A, C a E mají také broskve, mango a meruňky.
Modrá barva
Ovoce modré barvy, například švestky, ostružiny a borůvky, obsahují vitamín A v menším množství, ale mají dobré zastoupení vitamínů C a E.