Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla. Je startem do nového dne a mnohdy rozhoduje o tom, jaký ho budeme mít. Potraviny pro sestavení snídaně je třeba dobře vybírat. Konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem může vést ke glykemické nerovnováze, která bude mít za následek pojídání sladkých a nezdravých jídel během celého dne.
Snídaně složena z potravin s nízkým glykemickým indexem zajistí rovnováhu cukru v krvi již od rána, a proto nebudeme mít tendenci k mlsání. Nevhodné jsou také potraviny s tzv. „prázdnou energií“, které mají vysokou energetickou hodnotu, ale jsou chudé na živiny jako například bílé pečivo.
Ty způsobují nárůst cukru v krvi a přeměňují jej v tuky. Během snídaně také nezapomínejme na pitný režim, po noci je nutné doplnit tekutiny.
Co by měla snídaně obsahovat:
- Bílkoviny
- Komplexní sacharidy
- Tuky
- Vlákninu
- Vitamíny a minerální látky
- Tekutiny
Tekutiny:
Během noci tělo přichází o tekutiny a je proto nutné je v ranních hodinách doplnit. Vhodnou variantou jsou např. ovocný džus ředěný vodou, voda, bylinkový, ovocný nebo zelený čaj. Častým zvykem ranních snídaní bývá káva nebo černý čaj. Nemusíme si však kávu zakazovat. Káva s mlékem není překážkou hubnutí a zdravého životního stylu, pokud nebudeme přidávat přísady jako je smetana, šlehačka, čokoláda, rafinovaný (bílý) cukr apod. Ke každé kávě postačí přidat sklenici čisté vody, protože káva sama o sobě náš organismus odvodňuje.
Tuky na snídani, ano nebo ne?
Dnešní dobou se šíří fenomén vyhýbání se tučným potravinám. Redukční jídelníčky a diety v mnoha případech alarmují k vynechání tuků. Ale proč, když je tělo také potřebuje? Tuk je velmi důležitý i při redukční dietě. Slouží stejně jako sacharidy k dodávání energie, k tepelné izolaci a chrání orgány. Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Příjmem menšího množství tuků oproti doporučeným dávkám tělo začne šetřit na horší časy. Aktivním pohybem tedy nedojde k redukci tuku, ale naopak si tělo bude ukládat více do zásob.
Pro zajímavost
Všimněte si, že lidé vynechávají tuky a potom se cítí méně nasyceni a podrážděni. Doplňují tedy chybějící energii nízkotučnými a sacharidovými výrobky, které obsahují skryté cukry (umělé sladidla a rafinované cukry), které pro naše tělo představují mnohem větší zdravotní rizika. Přitom nižší příjem tuků a náhrada sacharidovými výrobky vede k rychlejšímu přibírání na váze a zvýšení hladiny škodlivého cholesterolu v krvi.
Doporučení
- nahraďte bílé pečivo tmavým celozrnným pečivem
- tučnou šunku nahraďte šunkou s co největším podílem masa
- plnotučné mléčné výrobky nahraďte výrobky se sníženým obsahem tuku nebo zakysanými
- nahraďte máslo kvalitními roztíratelnými tuky
- sušenky a sladkosti nahraďte čerstvou zeleninou a ovocem
- vyhýbejte se potravinám s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin a nahraďte je výrobky s nenasycenými mastnými kyselinami (sledujte etikety)
Příklad vyvážené snídaně:
- ovesná kaše s hoblinkou (10 g) rostlinného tuku
- strouhaný tvrdý tvaroh
- ovoce
- lze dochutit skořicí nebo medem
Doporučení nutričního poradce Ovoce nakrájíme na malé kousky a spolu s medem a skořicí vmícháme do tvarohu s ovesnou kaší. Snídaní si lze namíchat z nejrůznějších, klidně i exotických druhů ovoce. Vše záleží jen na vaší fantazii!