Býváte po probuzení dlouho rozespalí, nemůžete „zapnout“ a máte náladu pod psa? A snídáte? Častým důvodem podrážděnosti a dopolední únavy je totiž vynechání snídaně nebo její špatné složení. Správná kombinace vitamínů, sacharidů, bílkovin a vlákniny totiž pomáhá tělo probudit - nastartovat metabolismus a mozkovou činnost a dodat energii, kterou po hladové noci potřebuje. A navíc, vynechávání snídaně podporuje vznik obezity, což je další důvod, proč bychom ji neměli zanedbávat.
Káva a čaj
Mnoho z nás se ráno probouzí kofeinem v podobě kávy a nedovedeme si představit, že bychom se bez ní vůbec mohli vzbudit. Kofein je opravdu stimulant, který probouzí, jenomže nedodává energii. Tělo je sice bdělé, ale jen káva k snídani opravdu nestačí. Aby tělo mohlo fungovat a abyste nebyli celé dopoledne malátní a rozmrzelí, je třeba doplnit energii jídlem. Kávu si tedy určitě dopřejte, ale nezapomeňte k ní něco zakousnout.
Tip: Když už si kávu nedokážete odpustit ráno, zkuste ji nahradit aspoň během dne bylinkovým nebo bílým čajem. Ten je mnohem méně agresivní, navíc pročišťuje organismus a doplní tekutiny mnohem efektivněji než káva.
Sacharidy
Cukry jsou pro tělo hlavním a nejrychlejším zdrojem energie. Jednoduché cukry (monosacharidy) umí tělo rozložit nejrychleji a jsou tak ideální, pokud potřebujete dodat energii okamžitě například při sportu. Složité cukr neboli polysacharidy jsou ale ideálním zdrojem energie právě pro snídani. Tělo je rozkládá pomalu a energie je tak uvolňovaná postupně během celého dopoledne. Ideálními snídaňovými jídly jsou proto například celozrnný chléb, cereálie a obilniny obecně, které jsou na polysacharidy bohaté.
Pokud nemáte ráno čas zrovna běžet k místnímu pekaři pro čerstvé pečivo nebo vaše lednička zeje často prázdnotou, pak je pro vás ideální snídaní müsli. Můžete si ho nakoupit do zásoby, dlouho vydrží a nevyžaduje dlouhé vaření. Ale pozor! Müsli a cereálie, které jsou cílené především na děti, jsou často plné jednoduchých cukrů, které rozhodně nejsou ideální složkou zdravé a vyvážené snídaně. Pro snídani jsou ideální cereálie a müsli s nízkým obsahem cukrů a tuků a bohaté na vlákninu.
Vitamíny
Vitamíny tělo potřebuje po celý den a po celý rok. Tak proč s nimi nezačít hned ráno? Můžete svůj den začít sklenicí čerstvě vymačkaného džusu, jablko nebo pomeranč na cestu vám navíc ještě doplní tolik potřebnou vlákninu, své tělo nezklamete ani sušeným ovocem. Tip: Sušené ovoce najdete i v mnoha cereálních a müsli směsích. Dávejte ale pozor na to, jak bylo sušené. Mnoho druhů sušeného ovoce je za účelem delší trvanlivosti kandované a obsahuje tak zbytečně velké množství cukru.
Bílkoviny
Bílkoviny by měly být další nezbytnou částí zdravé snídaně. Právě bílkoviny se totiž podle studií zasluhují o lepší koncentraci a tedy i schopnost učení. Pro snídani je ideálním zdrojem bílkovin mléko (nejlépe nízkotučné), dále vejce a jogurty. Navíc všechny tyto potraviny obsahují látky důležité nejen pro dětský vývoj, a měly by tak být důležitou součástí jídelníčku.
Tip: Nemáte-li ráno čas ani chuť na smažení vajec, zkuste si večer předtím uvařit vajíčko natvrdo. Je bohaté jak na proteiny, tak na vitaminy A, B, D a E a navíc obsahuje vápník, železo, hořčík, draslík a selen, které potřebujeme také. A pokud jste spíš na sladké snídaně, pak není nic jednoduššího než nasypat si müsli do mléka nebo jogurtu.
Zkuste správně snídat jen pár dnů po sobě a uvidíte, že budou vaše dopoledne hned o něco snesitelnější. A pokud ráno nemáte hlad a nechcete se do jídla nutit, snídejte až v práci. Na jogurt se v ledničce místo určitě najde a müsli můžete mít na stole pořád, Jen pozor, aby vám kolegové neuzobávali!
Zdroj: Mixit.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz