Základ zdravé stravy
Tvaroh je unikátní potravina – nízká energetická hodnota v kombinaci s vysokou hodnotou výživovou z něj tvoří ideální prvek dietního jídelníčku. Tvrdý tvaroh obsahuje pouze necelé 1% tuku a přibližně 26% bílkovin! Proto ho ocení všichni, kdo si hlídají linii. Tvaroh obsahuje řadu pro tělo důležitých látek – především plnohodnotné bílkoviny a minerální látky. Je velmi dobře stravitelný a dokáže výborně zasytit.
Pochoutka na mnoho způsobů
Kdo by neznal ovocné knedlíky posypané strouhaným tvarohem? Na tuto pochoutku se někteří z nás těší celý rok. Tvrdý tvaroh však můžeme použít ve studené kuchyni. Výborně se hodí například do zeleninových salátů jako dietnější alternativa sýra. Kostičky je možné také lehce opražit na pánvi a podávat společně se zeleninovou přílohou. S olejovou marinádou lze i grilovat.
Netradiční tvarohové pohoštění
Nastrouhaným tvarohem můžeme ozvláštnit i pomazánku. Výborný je v kombinaci s pažitkou či provensálskými bylinkami. Překvapivě dobré jsou i jednohubky z tvrdého tvarohu. Příprava je snadná: kostičky tvarohu krátce namočíme do oleje, obalíme v koření a společně s okurkou, paprikou, šunkou či jinými delikátními ingrediencemi propíchneme párátkem.
Domácí balkánský sýr
Milujete balkánský sýr, ale nelíbí se vám, že obsahuje až 45% tuku? Vyrobte si domácí balkánský sýr z tvrdého tvarohu: do plastové krabičky s víčkem nalijte cca 1,5 dcl vody a promíchejte s 6 g mořské soli. Přidejte tvrdý tvaroh a nechte zaležet v ledničce. Po týdnu můžete ochutnat!
Poctivý tvaroh
Tvaroh se připravuje tradičními postupy z prvotřídního mléka od místních farmářů. Podobný způsob výroby by vám poradila i vaše prababička, jen se dnes už nepoužívá samovolně zkyslé mléko ale mléko pasterované, u něhož je zaručena zdravotní nezávadnost. Mléko se zpracovává ve vanách, kde dochází k vysrážení vlivem rozvoje mléčných kultur přidávaných do mléka. Výsledná tvarohová sraženina se nechá zrát přibližně 16 hodin, poté se zahřeje, čímž se odloučí část syrovátky. Výsledný tvaroh se lisuje v nerezových formách.