Studie se zúčastnilo 66 pacientů s onemocněním koronárních tepen. Náhodně vybraní jedinci pili po dobu čtyř týdnů denně 4 šálky černého čaje, zatímco členové kontrolní skupiny místo čaje stejné množství vody. Po ukončení pokusu se zjistilo, že cévy pacientů, kteří konzumovali černý čaj, dokážou lépe reagovat stažením nebo roztažením na potřeby organismu než cévy pacientů kontrolní skupiny. Vysvětlení vidí autor studie, profesor Joseph Vita z lékařské fakulty univerzity v Bostonu (Massachusetts, USA), v působení flavonoidů z čaje na cévní stěnu.

Již mnoho pokusů v minulosti dokazovalo příznivé účinky sóji, vitamínů C a E či různých hormonů na prevenci srdečních chorob. Navazující velké klinické studie ale jejich výsledky nebyly poté schopny potvrdit, nebo je dokonce vyvrátily.
Závěr profesora Vita zní: „Měli by lidé pít černý čaj? Proč ne, jestliže chtějí. Je to neškodné a může to být i užitečné.“