Pokud se ale máme chránit před tím, co může přijít za dvacet nebo třicet let, naše obezřetnost se snižuje. Právě do této oblasti patří preventivní opatření zmenšující riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, které nepatří k ničemu vzácnému. Právě naopak – podle dat Světové zdravotnické organizace umírá na nemoci srdce a cév téměř polovina Evropanů (48 %).
Základní rizikové faktory srdečně-cévních onemocnění jsou všeobecně známy – vysoký cholesterol a krevní tlak, nezdravý životní styl spočívající ve špatně sestaveném jídelníčku, nedostatku pohybu a kouření, cukrovka, stres a obezita. Právě v jejich ovlivnění spočívá prevence vzniku srdečně-cévních onemocnění.
Vysoký cholesterol
Zvýšená hladina celkového cholesterolu a „špatného“ LDL cholesterolu v krvi patří k významným příčinám srdečně-cévních onemocnění.Vyšší hladina cholesterolu může být způsobena genetickou zátěží, ale často závisí také na naší životosprávě. Jedná se tedy o tzv. ovlivnitelný rizikový faktor, jehož snížení máme z velké části ve svých rukou!
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Vysoký krevní tlak může být příčinou aterosklerózy, kterou také dále zhoršuje.Stejně jako vysoký cholesterol i hypertenze patří k faktorům, které můžeme ovlivnit svým životním stylem. Nefarmakologická léčba hypertenze zahrnuje v případě nadváhy a obezity snížení tělesné hmotnosti, dále pak dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny, snížení celkového příjmu tuků, zejména nasycených, omezení příjmu soli, snížení nadměrné konzumace alkoholu, dostatečnou tělesnou aktivitu a nekouření.
Nezdravý životní styl
Riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění ovlivňuje v oblasti životního stylu hlavně celkový energetický příjem, složení a množství tuků ve stravě, pohybové aktivity a kouření.Energetický příjem (v podobě jídla a nápojů) by měl odpovídat energetickému výdeji formou práce a pohybu. Přitom platí, že jeho výše se stanovuje nejlépe individuálně s přihlédnutím k věku, pohlaví, fyzické zátěži a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Je ale třeba zdůraznit, že důležitá je nejen energetická hodnota naší stravy, ale také její složení.
Tuky by měly tvořit 30 až 35 % denního příjmu energie.
Dalším způsobem, jak snížit riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, je dostatečná pohybová aktivita, která je významným ochranným faktorem proti ateroskleróze.
Kouření patří k nejdůležitějším, snadno ovlivnitelným faktorům aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Z hlediska srdečně-cévního systému přitom neexistuje „bezpečná“ dávka cigaret, a i jedna cigareta denně zvyšuje riziko vzniku infarktu myokardu na dvojnásobek. A nebezpečné je také pasivní kouření.
Obezita
Obezita je závažným zdravotním problémem zvyšujícím riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, který je příčinou vzniku dalších rizikových faktorů – vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu v krvi.Srdce pro nás pracuje celý náš život a na tom, jak se o něj staráme, záleží, jakou práci pro nás bude odvádět. Dodržováním zásad zdravého životního stylu a snahou o snížení vlivu rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění proto prodlužujeme svůj aktivní život.
Autor: Prof. MUDr. Michael Aschermann, DrSc., FESC
předseda České kardiologické společnosti