Přelom podzimu a zimy není jen obdobím poletování barevných listů ze stromů, ale i časem kapénkových infekcí a nejrůznějších virů a bakterií. Značné výkyvy teplot kladou vysoké nároky na náš imunitní systém. Organizmus v tomto období potřebuje zvýšenou péči, aby byl připravený na nástup zimy.
S postupujícím podzimem ubývá slunečního světla, a my na sobě stále více pozorujeme celkovou únavu. Organizmus je oslabený a bez dostatku potřebných látek hůře odolává infekcím. V létě je snadné získat potřebnou hladinu vitamínů a minerálů, lidské tělo nemá tak vysoké nároky, má dostatek sluneční energie a ovoce a zelenina obsahují dostačující množství prospěšných látek.
„V zimním období je především v našich zeměpisných šířkách obtížné získat z běžné potravy potřebné množství vitamínů a minerálů. Vinou pěstování ve sklenících a mnohdy i nešetrné kuchyňské přípravy obsah vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině klesá,“ říká Prof. MUDr. Vílím Šimánek DrSc. z Ústavu lékařské chemie a biochemie Univerzity Palackého v Olomouci.
Lidský organizmus oslabuje v podzimním období řada faktorů. Tělu nedělají dobře přechody z přetopených místností do sychravého počasí. Jeden nemocný v tramvaji nebo v práci nakazí plno dalších lidí. Také náhlé výraznější oteplení či ochlazení zatěžuje naši obranyschopnost. Existují zaručené přirozené zdroje, které mohou organizmu pomoci získat ztracenou energii a napomoci imunitnímu systému v boji proti infekcím. „Na imunitu pozitivně působí například zakysané zelí, šípek nebo rakytníkový olej, které mají vysoký obsah vitamínu C. Z bylinek je účinná především echinacea, neboli třapatka nachová,“ radí Vilím Šimánek.
Zvýšené nároky na vitamíny a minerály mají v zimním období především děti. Dětský organizmus se vyvíjí skokově, a proto potřebuje pro zdravý vývoj dostatečné množství prospěšných látek „Děti se rády dělí o jídlo a při hraní jsou spolu v těsném kontaktu. Na dětskou imunitu je to velký nátlak, ve školách a školkách se proto často množí kapénkové infekce. Na podporu dětské obranyschopnosti jsou vhodná například probiotika, která aktivují imunitní systém,“ vysvětluje MUDr. Eva Gottwaldová interního oddělení nemocnice v Brandýse nad Labem.
Podobné potřeby mají také senioři. S přibývajícími léty rostou nároky organizmu na vitamíny a minerály, které ale stále hůře vstřebává. Každá viróza či nemoc má mnohem delší a obtížnější průběh než u člověka mladého a silného. V období kapénkových infekcí je proto pro seniory zcela zásadní zvýšit dávky prospěšných látek.
Lepší než léčba následků. Jako dlouhodobá podpora imunitního systému jsou vhodné doplňky stravy. Investice do nich je nesrovnatelně nižší než finanční ztráta při nemoci. „Peníze investované do zdraví se rychle vrátí. Stačí si uvědomit, o kolik peněz přijdeme, když namísto výplaty dostáváme nemocenskou. Zvláště u krátkých onemocnění jako chřipka je finanční ztráta velmi citelná,“ upozorňuje Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.
Trh doplňků stravy je pestrý a každý si může vybrat látky, které jeho tělo potřebuje. V prodeji jsou jak jednotlivé látky, tak i multivitaminové preparáty, které komplexně pokryjí potřeby organizmu. U vitamínů rozpustných ve vodě, jako jsou vitamíny skupiny B a C, nehrozí předávkování, jejich přebytek tělo vyloučí. V ostatních případech pečlivě čtěte nápisy na krabičkách a nepřekračujte doporučené denní dávkování.
S vhodným produktem a jeho užíváním si nechte poradit od odborníků. Ačkoli jsou potravinové doplňky prokazatelně prospěšné, není vhodné je užívat nepřetržitě. „U multivitaminových přípravků se, zvláště přes zimu, doporučuje tříměsíční kúra. Za tuto dobu tělo doplní všechny potřebné látky a po nějakou dobu s nimi hospodaří. Po dvou až třech měsících je vhodné kúru opět zopakovat,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý.
Simbelmine
ChytráŽena.cz