Celiakie je onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek. Lepek je obsažený především v pšeničné mouce, ale také v žitu a ječmeni. Celiaci se tedy musejí vyhýbat všem výrobkům z mouky, ať už se jedná o pečivo, těstoviny, müsli a kukuřičné lupínky nebo různé druhy sušenek.
Podle statistik touto nemocí trpí každý stý Čech. Nicméně jen u 15 procent z nich je diagnóza správně určena. Mezinárodním dnem celiakie a akcemi s ním spojenými se snaží pacientské organizace i obchody upozornit celou společnost na tento závažný problém.
Na celiakii není farmaceutický lék. Jelikož jde o nesnášenlivost trávícího systému na lepek, jedinou pomocí pro nemocné je vyvarovat se při svém stravování obilovin, které lepek obsahuj, tedy pšenice, žita, ječmene a ovsa.
Pro celiaky je důležité získat dostatek informací, aby porozuměli svému onemocnění, aby věděli, čemu se musí ve své stravě vyhýbat a neohrožovali své zdraví. Ale na druhou stranu také, aby si zbytečně neomezovali jídelníček a nekomplikovali si život víc, než je nezbytně nutné.
Zatímco před několika lety bylo možné potraviny bez lepku zakoupit pouze ve specializovaných prodejnách, dnes jde o běžnou součást sortimentu i ve velkých obchodech. Bezlepkové produkty jsou označeny logem přeškrtnutého klasu v kolečku. Jenže lepek může být i tam, kde byste ho nehledali. Vyskytuje se například v uzeninách, v dresincích, kečupu a hořčici, v některých jogurtech, v čokoládě, kakau a sušeném ovoci, ale také v některých nápojích, jako je například sladová káva nebo pivo.
Zdroj, foto: Globus