-Komerční sdělení-
Volba jídelníčku ovlivňuje naše zdraví nejenom „zevnitř“. Stravovací návyky každého z nás lze rozpoznat hned na první pohled - jsou viditelné na našich proporcích, prozradí je kvalita pleti, vlasů, a dokonce i naše zuby. Ty jsou ohroženy především sladkými a kyselými jídly, které poškozují zubní sklovinu a způsobují zubní kaz, stín na našem úsměvu zanechává i káva, černý čaj nebo červené víno. Budete-li dbát na zdravý jídelníček, pravidelnou péči a zodpovědnou prevenci, krása vašeho chrupu nemusí být ohrožena.
Potraviny pro zdravé zuby
Během každého jídla dochází činností bakterií v ústní dutině k přeměně cukrů z potravy ve škodlivé kyseliny. Ty snižují pH v dutině ústní a dochází tak k rozpouštění minerálů na povrchu skloviny (demineralizaci). Po různě dlouhé době se pH v ústech opět zvyšuje a minerály na povrchu skloviny se obnovují (remineralizace). Zuby neustále procházejí stádii demineralizace a remineralizace, která jsou za normálních okolností v rovnováze v závislosti na našich stravovacích návycích a ústní hygieně.Ukázalo se, že existují potraviny, které zdraví zubů naopak prospívají. Patří mezi ně např. sýr (obsahuje malé množství cukru a je bohatý na vápník), většina zeleniny a čerstvého ovoce (podporují tvorbu slin), nebo třeba sezamová semínka, která pomáhají remineralizovat zubní sklovinu. Pomoci může i žvýkačka bez cukru, která mechanicky odstraňuje plak a bakterie z vašich úst.
V péči o zuby jsme na přední příčce
Kromě jídelníčku je však krásnému úsměvu nutno přizpůsobit o řadu rituálů – pravidelné čištění a návštěvy zubaře jsou nutným základem. Zdá se, že v České republice bereme tyto úkoly zodpovědně. Z průzkumu organizace Aliance pro budoucnost bez zubního kazu (Alliance for a Cavity-Free Future, ACFF), která sdružuje přední odborníky z oblasti zubního lékařství, vyplynulo, že v rámci střední a východní Evropy patříme k zemím, kde lidé nejvíce pečují o ústní hygienu. Ve výsledné zprávě se mimo jiné uvádí, že více než 90 % Čechů je přesvědčeno o tom, že vědí, jak předcházet zubnímu kazu.Zubní kaz – nepřítel, kterému můžeme čelit
„Hlavní faktory, které mají negativní vliv na zdraví našich zubů, jsou strava s vysokým obsahem cukru, nedostatečný příjem fluoridů v zubní pastě či ústní vodě a v neposlední řadě také nesprávně prováděná ústní hygiena,“ uvádí doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc., členka Aliance pro budoucnost bez zubního kazu zastupující Českou republiku. Mnoho z nás si totiž neuvědomuje, že zubní kaz je nejčastěji se vyskytujícím onemocněním na světě, které postihuje pět miliard lidí, tedy téměř 80 % světové populace! Představuje bolest a problémy s přijímáním potravy, v krajním případě až ztrátu zubu. Zároveň negativně dopadá na osobní pohodu, sebevědomí, u dospělých na pracovní a sociální uplatnění. Jedním z cílů ACFF je dosáhnout toho, aby všichni lidé narození po roce 2026 prožili svůj život bez zubního kazu. Pomoci by k tomu měla především důsledná osvěta.Zdroj, foto:
Alliance for a Cavity-Free Future
Alliance for a Cavity-Free Future