Znáte šitake?
Jednou
jsem narazila na jednu velice chutnou houbu. Zaujala mne, tak jsem po ní začala
pátrat více. Jmenuje se Houževnatec jedlý - Lentinus edodes, ale můžeme se setkat
i s jiným označením např. shii-take, shii take, shiitake. V češtině se
nejčastěji používá zjednodušený přepis šitake.
V Japonsku a Číně je houba velice oblíbená pro svou chuť a vůni,
ale zejména pro blahodárné účinky na lidské zdraví. Dokáže regulovat
cholesterol a posílit imunitu, má také protivirové a protinádorové účinky.
Proto je také ve své domovině šitake nazývána „elixír života“ či „houba
dlouhověkosti“. V Asii roste přirozeně na odumírajících či mrtvých kmenech
listnatých stromů.
Šitake se dá dokonce vypěstovat v domácím prostředí podobně jako např. žampiony
nebo hlíva ústřičná. Já jsem tedy nelenila rozhodla jsem se to osobně
vyzkoušet.
Vše co je k tomu potřeba je pěstební substrát houby šitake - kolíčková sadba nebo injektážní (já jsem použila kolíčkovou sadbu), špalek nejlépe dub, buk, břízu, habr. Lze použít např. i jeřabinu, topol, vrbu jívu, osiku, lípu. Dřevo ovocných stromů není vhodné a dřevo jehličnanů nelze použít vůbec. Jedno z nejdůležitějších pravidel pro úspěšné pěstování je dodržení čistoty a ochrana sadby před plísněmi, je proto vhodné mít čisté ruce a sadbu mít přikrytou.
Teď něco k postupu:
Dřevo by mělo mít průměr kolem 8 cm (pokud bude větší, bude déle prorůstat
podhoubím). Délka obvykle 0,5 až 1m, ale to není tak rozhodující parametr. Dřevo
by mělo být staré asi 2-3 měsíce od pokácení. Nemělo by být napadeno jinými
houbami či plísněmi a má být mírně zavadlé. Do špalků vyvrtáme otvory o
velikosti kolíku, tak aby tam těsně zapadly a od sebe 10-15 cm.
Díry naplníme sadbou a uzavřeme roztaveným voskem nebo můžeme použít studený
štěpařský vosk nebo u špalků s hladkou kůrou zalepíme lepicí páskou.
Nejvhodnějším obdobím pro pěstování šitake je od jara do podzimu. Dobrého
prorůstání podhoubí docílíme vytvořením optimálních podmínek.
Špalek by měl být vlhký, je tedy dobré ho vložit do igelitového pytle a občas
trochu zalít vodou, Pozor však, pytel nesmí být uzavřen neprodyšně! Pozor také
na přímé sluneční světlo! Optimální teplota je kolem 20 - 25 °C. Teď to chce
jen trpělivost a budete odměněni - houby pak sklízíte v několika vlnách i po několik let. Váš úspěch je závislý na mnoha faktorech - a to hlavně na čistotě práce a na vhodném spolupůsobení teploty a vlhkosti.
Přeji mnoho zdaru!
Autor:eleonen