Převážná část (87 %) ekonomicky aktivních a vzdělaných žen z velkých měst se snaží dodržovat zásady správné výživy, přemýšlí o tom, co a jak často jedí. Nicméně i v této skupině moderních žen přetrvává tradiční model pouze 3 hlavních jídel denně (snídaně, oběd, večeře).
Češky zapomínají na to, že by správně měly jíst 5 až 6krát denně. 45 % z oslovených žen si denně do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10 % žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Ženy z výzkumu, nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední svačinu (39 %). Pokud už si v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj (káva, čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen také jogurt a ovoce.
Najíst během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají v práci najíst. Vynechávání jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za den.
Nepravidelné stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a také dochází k ukládání zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé sýry , které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.
Lehce stravitelné a vyvážené jídlo si můžeme předem snadno připravit doma, tak jak to dělá skoro polovina žen z výzkumu (45 %). Nejčastějším obsahem „krabičky do práce“ je ale ovoce (36 %) a hotová jídla, resp. co zbude od večeře (12,9 %). To by nemělo být pravidlem, vhodnější než den staré ohřívané jídlo, je zelenina a celozrnné pečivo se sýry s nižším obsahem tuku jako jsou gervais, mozarella nebo cottage.
A co si obvykle nosíte ve své „krabičce“ vy (na oběd, přesnídávku nebo na svačinu)?
Zdeničkaa
ChytráŽena.cz