Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 22.11. 2024
Dnes má svátek Cecílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Aktivní Češky podceňují svačiny

11. 04. 2010 | Péče o tělo

Převážná část (87 %) ekonomicky aktivních a vzdělaných žen z velkých měst se snaží dodržovat zásady správné výživy, přemýšlí o tom, co a jak často jedí. Nicméně i v této skupině moderních žen přetrvává tradiční model pouze 3 hlavních jídel denně (snídaně, oběd, večeře).


Češky zapomínají na to, že by správně měly jíst 5 až 6krát denně. 45 % z oslovených žen si denně do práce chystá „krabičku“ s jídlem, její obsah však často není ideální. 10 % žen se dokonce pravidelně v práci úplně zapomene najíst. Ženy z výzkumu, nejčastěji vynechávají dopolední přesnídávku (42 %) a odpolední svačinu  (39 %). Pokud už si v práci svačinu či přesnídávku dají, nejčastěji volí teplý nápoj (káva, čaj) a k tomu něco sladkého (sušenky, sladké pečivo), výrazně je zastoupen také jogurt a ovoce.


zenaNajíst během pracovního dne se pravidelně zapomene až 10 % žen. Frekvence vynechávání jídla narůstá se stupněm námahy, tzn. ženy, které se v zaměstnání více pohybují a vydávají více energie, spíše zapomínají nebo se nestíhají v práci najíst. Vynechávání jídla či jeho nahrazování sladkými svačinami není zcela v pořádku. Podle nutriční terapeutky Michaely Kalkušové bychom měli jíst častěji než jen 3krát za den.


Nepravidelné stravování doprovázené hladověním, vede k pocitu únavy a tělesné slabosti, a také dochází k ukládání zásob především ve formě tuků. Proto je vhodnější jíst pravidelně v menších porcích a to 5 až 6krát denně. Jako přesnídávku a svačinu doporučuje Michaela Kalkušová zvolit malá a zdravá jídla, jejichž základem mohou být např. čerstvé sýry , které jsou bohaté na vápník a zdraví prospěšné bílkoviny, doplněné třeba zeleninou, ovocem nebo celozrnným pečivem.


Lehce stravitelné a vyvážené jídlo si můžeme předem snadno připravit doma, tak jak to dělá skoro polovina žen z výzkumu (45 %). Nejčastějším obsahem „krabičky do práce“ je ale ovoce (36 %) a hotová jídla, resp. co zbude od večeře (12,9 %). To by nemělo být pravidlem, vhodnější než den staré ohřívané jídlo, je zelenina a celozrnné pečivo se sýry s nižším obsahem tuku jako jsou gervais, mozarella nebo cottage.


A co si obvykle nosíte ve své „krabičce“ vy (na oběd, přesnídávku nebo na svačinu)?


Zdeničkaa
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
no, já patřím mezi lidi, kteří se nasvačí, když stíhají nebo si na svačinu vzpomenou..jinak snídám, obědvám a večeřím, ale svačinky, jak kdy...
Obrázek uživatelky
profil
Já pravidelně a celkem vydatně snídám, tak až do oběda nemám hlad a taky hodně piju, tak tu svačinu nepotřebuju. Myslím si zase, že ten klasický model co je nejideálnější by se neměl vnucovat všem za každou cenu!
Obrázek uživatelky
profil
škoda, že to ráno nestíhame
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík!
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles