Také pomáhá při hubnutí a podle posledních výzkumů dokonce i při prevenci rakoviny (údajně při vypití alespoň 4 sklenic vody denně klesá riziko rakoviny tlustého střeva o více než 30 % - větší množství tekutin zabraňuje usazování rakovinotvorných látek ve střevech). Naopak řada nemocí je následkem dlouhodobého nedostatku tekutin. To platí zvláště v zimních měsících, kdy je imunita organismu oslabená.
Pojďme se nejen na správný pitný režim podívat zblízka:
Základem je pravidelná konzumace tekutin v průběhu celého dne, ne nárazové pití většího množství tekutin, které pak škodí především ledvinám. Nejlepší je voda, čaj a některé minerálky. Zapomínat nemůžeme ani na ovoce a zeleninu - obsahují velké množství vody.
Voda z vodovodu se dnes opět dostává do popředí, nezanedbatelné je přitom i ekonomické hledisko. Podíl chloru se oproti minulým letům výrazně snížil a podle celé řady laboratorních testů už je známo, že ve vodě z kohoutku je mnohem méně mikroorganismů než ve vodách balených. Problém může nastat jedině tehdy, pokud do našich domácností voda přitéká nevhodným potrubím (olověné trubky, potrubí natřené dehtem a podobně).
Stolní vody jsou vhodné k dlouhodobé konzumaci. Minerální vody vzhledem k jejich složení v neomezeném množství pít nemůžeme. Pozor bychom si měli dát hlavně na obsah sodíku, tedy vlastně soli. Vyšší konzumace takových vod vede ke stejným problémům, které by způsobilo nadměrné solení (tj. například vysoký tlak a zadržování vody v těle). Ideální obsah sodíku se udává do 20 mg/l, což splňují třeba Magnesia, Korunní, Mattoni a jiné minerálky. Ty správné minerální vody by měly mít také zachován poměr vápníku a hořčíku 2 : 1 (větší poměr hořčíku by způsoboval vyplavování vápníku z organismu a tím vyšší riziko osteoporózy), přičemž ideální množství vápníku se udává 40 – 80 mg/l a hořčíku minimálně 20 mg/l. Důležité tedy je věnovat pozornost etiketám…
Pitný režim dále doplňují čaje. Ovocné můžeme pít v podstatě dle libosti, u bylinkových konzumaci omezíme a jednotlivé druhy střídáme samozřejmě také s ohledem na svůj zdravotní stav. Čaje pijeme nejlépe neslazené, popřípadě osladíme lžičkou medu.
Pro mnohé jsou nepostradatelné ovocné a zeleninové šťávy, které kromě tekutin dodají i potřebné vitaminy a minerály. V malém množství tělu prospívá i pivo a víno - posilují srdeční funkce, chrání cévy před kornatěním, působí protistresově. Neškodí ani šálek kávy, o které se donedávna tvrdilo, že odvodňuje a do pitného režimu se nezapočítává. Na slazené sycené nápoje ale raději zapomeňte…
Každopádně platí: nečekejte na žízeň, pijte! Určitě víte, co.
Autor:uznevim