Většina obyvatel České republiky však pije nedostatečné množství tekutin, a mnohdy jsou to i tekutiny ne příliš vhodné. Porovnání mužů a žen pak vyznívá jednoznačně v neprospěch českých žen.
Potřebné denní množství tekutin pro zdravého člověka v běžném prostředí by se mělo pohybovat mezi 2 a 2,5 l. Toto množství je třeba zvýšit při pobytu v teplém prostředí a to jak v letních vedrech, tak i při práci v horkých provozech. Samozřejmě i při sportování nebo horečnatém onemocnění.
Nedostatečný příjem tekutin má za následek omezení jejich výdeje. To znamená, že méně močíme, tím je omezena možnost vylučování škodlivých látek z organizmu. Jejím důsledkem je zvýšená možnost tvorby ledvinových kamenů, zhoršení revmatických potíží, případně první dnavý záchvat. Dále náš organizmus musí snížit množství tekutin kolujících v našem těle. Zhoustne naše krev, sníží se její tlak, ale také zásobování kyslíkem pro všechny tkáně. První to pozná náš mozek - hůře vnímáme, jsme unavení, podráždění. Následkem úsporných opatření našeho organizmu je i menší množství vyloučeného potu. V horkých měsících to znamená nedostatečné ochlazování těla, jehož následkem je úpal.
Běžná denní ztráta tekutin však není jen močí a potem. Tekutiny ztrácíme také dýcháním a v menším množství i stolicí. Celková denní ztráta se pohybuje okolo 2 až 2,5 litru. Proto toto množství také musíme doplnit.
Ne všechny nápoje jsou však vhodné. Nápoje obsahující kofein a jemu podobné látky působí odvodnění. Do této skupiny nápojů patří káva s kofeinem, silné kakao a silný ruský čaj. Jejich pomocí rozhodně potřebné tekutiny neuhradíme.
Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje. Jejich prostřednictvím totiž zvyšujeme příjem energie, který má za následek zvyšování naší hmotnosti. Nemluvě o tom, že sladké nápoje nezaženou žízeň. Naopak ji podporují.
Pochopitelně stejně nevhodné jsou i alkoholické nápoje. Také mají značný obsah energie, odvodňují organismus, žízeň obvykle nezaženou a navíc poškozují při častější nebo dlouhodobé konzumaci játra a mozek.
Doporučujeme proto střídat různé druhy bylinkových čajů, přírodních ovocných šťáv, minerálek a hlavně prostou a nenahraditelnou vodu. Vždy však pijte průběžně během celého dne, ne nárazově (například ve škole nic a po příchodu domů naráz větší objem).
Obsah vody v potravinách
Okurky 95%Salát hlávkový 95%
Rajčata 93%
Špenát 92%
Podmáslí 91%
Zelenina 90%
Pomeranče 87%
Ryby 83%
Meloun 80%
Meruňky 80%
Ovoce 80%
Brambory 77%
Banán 74%
Sardinky v kon. 55%
Chléb 35%
Pečivo 10%
Piškoty 6%
Čokoláda 1%
Pečivo linecké 0,5%