Výroba biopotravin zahrnuje více méně ty postupy, které běžně denně provádíte
doma ve vaší kuchyni, od čištění a mytí, přes krájení či mixování až po vaření,
pečení či smažení, jen ve větším množství. Tak jako vy děláte všechny
preventivní kroky, abyste ochránili svoji rodinu, tak i výrobci biopotravin
musejí dodržovat nejen všechny běžné bezpečností předpisy pro výrobu potravin,
ale také naplňovat pečlivě kontrolované postupy, garantující integritu
biopotravin.
Umělé přísady v biopotravinách?
V pravidlech pro zpracování ekologických surovin se používá termín „doplňkové pomocné látky“. Jsou to látky, které byly získány z přírodního zdroje, ať už rostlinného, živočišného nebo minerálního. Pravidla předepisují, že při výrobě biopotravin je možné použít jen ty látky nezemědělského původu, které jsou vyjmenovány v seznamu Potravinářských přídatných látek v Nařízení rady ES.
Příkladem látek,
které jsou povoleny pro používání při výrobě biopotravin, může být například vápník,
kyselina askorbová, používaná při výrobě biosýrů nebo vitamín E, používaný jako
konzervační prostředek. Oxid uhličitý se používá pro sycení nápojů, ony známé
bublinky, nebo etylén při dozrávání banánů a dalšího ovoce. Celkem je na
seznamu 36 povolených látek. Naproti tomu se při výrobě běžných potravin
používá více než 10 000 syntetických přídatných látek.
Co vám
garantuje značka BIO?
Právní předpisy zaručují spotřebitelům, že se v ekologickém zemědělství a výrobě biopotravin nepoužívají žádné nepovolené látky, jako syntetická hnojiva a pesticidy či GMO. Abyste se při nákupu mohli lépe orientovat, zavedla jak Evropská komise, tak řada členských států, biologo nebo-li „biopečeť“.
Používání evropské
bioznačky je zatím dobrovolné, ale používání české, zelené značky „BIO“ je pro
všechny české výrobce biopotravin povinné. Jak česká, tak evropská bioznačka se
zatím vztahují jen na zemědělské produkty, potraviny a nápoje, nenajdeme je
tedy například na přírodní kosmetice, ekologickém oblečení nebo ekologické
drogerii.
"Lidé, kteří kupují biopotraviny, si mohou být jisti, že svým nákupem podporují zemědělce, snažící se dlouhodobě udržet naši Zemi čistou a zdravou. „Biomouky z Biomlýna se samozřejmě na svých obalech pyšní výrazným znakem BIO. Je pro nás čest pomáhat českým ekologickým zemědělcům a máme radost, že naše biomouky s úspěchem používají jak profesionální pekaři, tak i kuchařky ve školních jídelnách či doma“, říká pan Denemarek.
Zdroj: Měsíc-biopotravin.cz
Gabriela Straková