Někdy je označován jako plevel a často se vysazuje podél dálnic a cest. Tento vysoký strom kvete v květnu a v červnu po olistění drobnými vonnými květy. Koncem léta tvoří zářivě oranžovočervené plody, které jsou pěknou ozdobou podzimu. Jsou vyšlechtěny do mnoha odrůd, můžeme je pěstovat také na zahrádce jako solitéru. Patří mezi léčivé stromy.
Sběr a sušení
Pro léčivé účinky se sbírají plody a listy.Syrové bobule jeřábu jsou pro nás nestravitelné. Můžeme je používat sušené a tepelně upravené. Naši předkové používali jeřabiny pražené jako náhražku kávy. Plody mají široké použití v léčitelství. Obsahují mnoho důležitých vitamínů, velké množství vitamínu C a A. Jeřabiny sbíráme v srpnu a v září. Plody sušíme nejdříve zavěšené ve vzdušné, dobře větrané místnosti v původních trsech a pak je dosušíme rozložené. Po usušení odstraníme stopky z jeřabin.
Léčivé účinky
Jeřabina je výborná na ledviny a trávící ústrojí. Má lehce projímavý účinek, pomáhá při zácpě a léčí hemeroidy. Doporučuje se pít při revmatismu a kloubních potížích. Léčí vysoký krevní tlak, je vhodná na očištění organismu, zlepšuje metabolismus.Čaj ze sušených listů:
1 lžičku sušených listů na jeden šálek horké vody, necháme 10 minut vylouhovat a poté přecedíme.
Zpracování plodů
Tepelně zpracované jsou výbornou vitamínovou dobrůtkou. Pro tepelné zpracování se jeřabina sbírá pozdě na podzim, kdy jsou plody prošlé mrazy a proto jsou sladší a jemnější. Hořkou chuť jeřabin můžeme zmírnit smícháním jiného druhu ovoce - například jablek, skořice a citrónu. Můžeme z nich připravit, sirup, kompot, marmeládu, džem, povidla, protlak, ale také léčivé víno.Jeřabina je krásný léčivý strom, který nás na podzim okouzlí krásou svých plodů.
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz