Působí povzbudivě na náš metabolizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry a v tomto ročním období dokáže příjemně zpestřit jídelníček. Vyséváme ho několikrát do roka od března do srpna. Přímo na záhonek, nejraději do řádků, ne hlouběji jak dva centimetry. Bylinka vyžaduje polostín a častou zálivku, hlavně v létě při velkých vedrech. Úrodu listů zvýšíte odřezáváním stvolů, po odkvětu rostlinka zasychá. Pokud chcete mít tuto bylinku čerstvou také na podzim i v zimě, stačí vysévat semena do květináče nebo truhlíku, který máte doma na teplém a slunném místě.
Příznivé účinky kerblíku na naše zdraví
Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínů C, A, minerální látky, hořčík, železo a karoteny. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy a usnadňuje usínání. Je ideální pro jarní bylinkovou kúru. Snižuje hladinu cukru v krvi a je mírně močopudný. Má také příznivé účinky na pleť. Maska z kerblíku čistí pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.Použití v kuchyni
Naši předkové kerblíku holdovali zejména na jaře, byl oblíbenou postní bylinkou, která se tradičně konzumovala na zelený čtvrtek. Kerblík můžete využít všude tam, kde se používá petržel. V kuchyni používáme čerstvé mladé listy, které sklízíme ještě před tím, než rostlinka rozkvete. Svěží mladé lístky kerblíku jsou vhodné do jarních polévek, omáček, zeleninových salátů, pomazánek, houbových a vaječných jídel. Mladé lístky používáme také na grilovaná kuřata a ryby.Mražení kerblíku
Zásobu čerstvých lístků na zimu uchováváme nejlépe v mrazničce. Zmrazené mladé lístky kerblíku chutnají stejně jako čerstvé. Je to jednoduchá forma konzervace, při které si bylinka zachová svou původní barvu a také pronikavé aroma. Naopak při sušení ztrácí bylinka typickou vůni a kvalitu.Kerblík je výborná aromatická bylinka prospěšná našemu zdraví, proto by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce.
Marta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz