Působí povzbudivě na náš metabolizmus, proto se výborně hodí pro jarní očistné kúry a v tomto ročním období dokáže příjemně zpestřit jídelníček. Vyséváme ho několikrát do roka od března do srpna. Přímo na záhonek, nejraději do řádků, ne hlouběji jak dva centimetry. Bylinka vyžaduje polostín a častou zálivku, hlavně v létě při velkých vedrech. Úrodu listů zvýšíte odřezáváním stvolů, po odkvětu rostlinka zasychá. Pokud chcete mít tuto

Příznivé účinky kerblíku na naše zdraví
Tato bylinka obsahuje velké množství vitamínů C, A, minerální látky, hořčík, železo a karoteny. Čaj z listů podporuje trávení, pomáhá proti bolestem hlavy a usnadňuje usínání. Je ideální pro jarní bylinkovou kúru. Snižuje hladinu cukru v krvi a je mírně močopudný. Má také příznivé účinky na pleť. Maska z kerblíku čistí pleť a zabraňuje tvorbě vrásek.Použití v kuchyni
Naši předkové kerblíku holdovali zejména na jaře, byl oblíbenou postní bylinkou, která se tradičně konzumovala na zelený čtvrtek. Kerblík můžete využít všude tam, kde se používá petržel. V kuchyni používáme čerstvé mladé listy, které sklízíme ještě před tím, než rostlinka rozkvete. Svěží mladé lístky kerblíku jsou vhodné do jarních polévek, omáček, zeleninových salátů, pomazánek, houbových a vaječných jídel. Mladé lístky používáme také na grilovaná kuřata a ryby.Mražení kerblíku
Zásobu čerstvých lístků na zimu uchováváme nejlépe v mrazničce. Zmrazené mladé lístky kerblíku chutnají stejně jako čerstvé. Je to jednoduchá forma konzervace, při které si bylinka zachová svou původní barvu a také pronikavé aroma. Naopak při sušení ztrácí bylinka typickou vůni a kvalitu.Kerblík je výborná aromatická bylinka prospěšná našemu zdraví, proto by neměla chybět v žádné bylinkové zahrádce.
Marta
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz