A to přesto, že většina lidí zatím stále vnímá "bio" spíše jako synonymum pro vegetariánství, které si spojují s jakousi duševní úchylkou.
Biopotraviny ale najdeme v celém spektru potravin a jejich jedinou odlišností je, že pocházejí z ekologického zemědělství. Mezi jeho hlavní zásady patří šetrný přístup jak ke zvířatům, tak k půdě jako celku. Produkují je tedy lidé, kteří odmítají žít pod heslem "po nás potopa". Při pěstování plodin v ekozemědělství se na rozdíl od běžné produkce nesmějí používat umělá hnojiva, chemické postřiky či geneticky modifikované organismy. Zvířata pak musejí být chovaná v souladu se svými přirozenými potřebami - třeba mít možnost pást se na louce a nesmějí dostávat hormony ani antibiotika. Při zpracování ekoproduktů jsou pak přísně zapovězena určitá aditiva neboli "éčka", která mění přirozené vlastnosti potravin a mohla by mít nežádoucí účinky na naše zdraví ( různé konzervační látky, barviva a ochucovadla ).
Biopotraviny jsou pak jakékoli potraviny v biokvalitě, tedy nejen semínka, jak je zažito v obecném podvědomí, ale i maso a uzeniny ( skvělý je například biouherák), mléčné výrobky, ovoce, zelenina, těstoviny, jako je káva a čokoláda, a dochucovadla jako koření a kečupy. Z jejich přirozené chuti pak má požitek labužník i asketa, a vůbec nemusí být zarytý vegetarián.
A protože září , jak už bylo napsáno úvodem, byl měsícem biopotravin, připravila jsem si pro Vás na vyzkoušení jeden recept.
Treska s česnekem a zázvorem
4 filety tresky
2 pol.lžíce sójové omáčky
1 čaj.lžička sezamového oleje
1 pol.lžíce rostl.oleje
1 svazek chřestu
1 malá brokolice
200g hrachových lusků
1 velká chilli paprička
1 pol.lžíce čerstvého zázvoru ( nastrouhaného )
1 stroužek česneku
a bazalka čerstvá nebo mražená na ozdobu
Postup:
Do hrnce dáme napařovák na knedlíky a nalijeme na něj vodu. Do mělké misky nebo na talířek nalijeme sójovou omáčku se sezamovým olejem a i s talířkem postavíme na napařovák a přikryjeme pokličkou, napařujeme asi 5minut, než jsou filety měkké. Mezitím v pánvi zahřejeme rostl.olej a opečeme brokolici a chřest. Pominutě přidáme chilli papričku, zázvor a česnek, a opékejte ještě asi půl minuty. Ústřicovou omáčku smíchejte s jednou lžící vody, pak přidejte bazalku. Restovanou zeleninu rozdělte na talíři, na ni položte rybu a posypte sezamovými semínky.
Dobrou chuť.
Veru
ChytráŽena.cz