Krásné zdravé zuby a zářivě bílý úsměv jsou dnes měřítkem úspěchu, sebevědomí a osobní pohody. Po bílých zubech toužíme všichni. Co ale máme jíst, abychom předešli zubnímu kazu? Možností, jak dosáhnout bílých a zdravých zubů, je hned několik…
Léčivé účinky, některých potravin
Třeba takové jablko, při kousání do jablka masírujeme dásně a dužina prospívá zubům. Jako konzumované po večeři čistí a bělí chrup.
Vlašské ořechy obsahují hodně fluoru, zamezují vzniku zubního kazu.
Tvrdý sýr chrání před zubním kazem. Raději dejme přednost sýrům nízkotučným.
Pitím zeleného čaje posilujeme zubní sklovinu.
Citrónová šťáva na desinfekci ústní dutiny. Šťávu z citronu přidáme do vody určené k proplachování zubů, působí preventivně proti zubnímu kazu.
Co jíst abychom předcházely paradentóze
Paradentóze může krom jiného předcházet i velkou konzumací citrónu, šípků, grepů, černého rybízu, syrové zeleniny, celozrnného chleba a müsli.
Když máme křehkou sklovinu, rozhodně bychom neměli jíst cukr a bonbóny. Měli bychom naopak zvýšit přísun vápníku a hořčíku.
Abychom odstranili zubní kámen, musíme konzumovat co nejvíce jahod a citrónu.
Budeme li zuby potírat citrónovou kůrou, budou bílé a kořeny zubů silné.
Na záněty v ústech je nejlepší 1 lžíce citrónové šťávy a 1 lžíce medu.
Kyselina listová omezuje záněty dásní.
Když nám krvácejí dásně, musíme je zpevnit. Měli bychom denně sníst kůrku tmavého chleba potřenou prolisovaným česnekem. Dále nám může pomoci pravidelná konzumace brokolice, nastrouhané mrkve a vitamínu C.
Po ošetření zubů zmírňují bolest vitamíny skupiny B.
Bolest zubů zmírníme omýváním obličeje a krku hodně teplou vodou.
Krásné a zdravé zuby jsou ozdobou každého člověka
Marta – čtenářka
ChytráŽena.cz