Cibuláda je něco jako marmeláda. Právě díky své hlavní ingredienci je tak sladko-slano-kyselá. U nás jí moc lidí nezná, přitom podle Karolíny jde o velmi dobrý doplněk k různým druhům masa. Třeba k uzenému nebo k vinné klobáse, kterou máme většinou spojenou s Vánocemi. Karolína ji ale může jíst po celý rok. Dalším se svátky klidu spojeným jídlem je bramborový salát. I ten má ale mnoho variant. Karolína ukáže tu, která vychází ze starého receptu Marie Úlehlové-Tilschové.
Nádivkou se u nás tradičně plní kuře nebo krůta. Jak nás přesvědčí Karolína, vynikající může být i taková plněná kachna. Její maso je silně aromatické a tučné a díky tomu předá tyto vlastnosti i nádivce. Tu připraví Karolína z pohanky, kterou do světa roznesli Tataři při svých nájezdech. V mnoha jazycích je proto slovo pohanka odvozeno od slova Tatar.
U nás je pohanka spojena s výrazem pohan. Její zemitá chuť se hodí právě ke kachně i k jiným druhům masa. Navíc je přirozeně bezlepková a říká se, že je také dobrá na cévy.
Když měla oblíbená kuchařka ještě děti malé, žili v domě s ovocným sadem. Na podzim tak měli zásoby jablek. Z nich pak připravovala jablečné vdolky, které tak byly na jídelníčku každý týden. Všichni je měli rádi a dodnes je to jedno z oblíbených podzimních jídel její rodiny. Fígl s jablíčky do těsta na vdolky objevila Karolína u sousedky na vesnici. „Jde o vynikající podzimní a zimní pochoutku. Nebojte se občas si udělat něco úplně tradičního,“ říká k tomuto receptu s úsměvem.
Karolínino dědictví
• Vinná klobása s cibuládou, lehký bramborový salát
• Kachna plněná jablky a pohankou
• Vláčné jablečné vdolky s povidly
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte pátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 29.10. 2017 v 17.15 na Prima LOVE.
Zdroj, foto: Prima love
Vendula Vrablová