Karolína, domácí kuchařka – 26.11. 2017:
Těstoviny mají na žebříčku oblíbených pokrmů místo na předních příčkách. Vybírat si mezi nimi lze nejenom na základě různých tvarů, ale i toho, z jaké mouky jsou vyrobeny. V domácnosti Karolíny Kamberské se evergreenem staly kukuřičné špagety, které připravuje třeba s omáčkou z jižní zeleniny, do níž používá například i lilek. „Lilku se stále dost lidí bojí. Je to ale zbytečné, lze s ním dělat mnoho věcí. Můžete ho zapékat, péct, může být výbornou pomazánkou nebo být právě součástí směsí do těstovin,“ říká.
Češi jsou národem houbařů, sezona hub ale netrvá celý rok. Podle Karolíny by tak byla škoda nevšimnout si hlívy ústřičné, kterou lze koupit po celý rok. Její rodina ji má ráda ve všech možných úpravách, čemu je ona, jako maminka tří dětí, ráda – hlíva totiž velmi silně podporuje imunitu. Její nejmenší syn miluje zejména hlívovou dršťkovku, divákům ale tentokrát představí recept, který prý vznikl náhodou, když nevěděla, co vařit, a tak dala dohromady několik ingrediencí, které mají u nich doma rádi.
Jako rychlou sladkou tečku zvolila Karolína tvarohový koláč, který kdysi ochutnala u sousedky a připomněl jí ten, jenž pekla její babička v dětství. Jak zjistila, šlo o ten samý recept, a ona ho tak dnes peče také. „Z úcty k babičce i sousedce zachovávám původní recepturu, ale s ingrediencemi si lze podle chuti vyhrát,“ prozradí.
Coby kuchařka Karolína dobře ví, že je někdy až neuvěřitelné, jak jednoduše lze připravit skvělé jídlo. „Život je jen jeden, ale jídel jsou tisíce. Byla by škoda jich nevyzkoušet co nejvíc,“ láká k trošce námahy v kuchyni.
Rychlé menu podle Karolíny
• Kukuřičné špagety se svěží jižní zeleninou a parmazánem
• Syté kuře s pivem, slaninou a hlívou ústřičnou s kuskusem
• Šťavnatý tvarohový koláč
Otevřete pokladnici plnou receptů a vařte s chutí a láskou. Sledujte devátý díl pořadu Karolína, domácí kuchařka v neděli 26.11. 2017 v 17.15 na Prima LOVE.
Zdroj, foto: Prima LOVE
Vendula Vrablová