Karolína, domácí kuchařka – 3.12. 2016:
Nejprve ale vezme Karolína diváky místo jihu na východ. Kdysi dávno narazila v jednom slovenském časopise pro hospodyňky na slovo „cícer“. Netušila, co to znamená, a pátrala, ale ani česká „cizrna“ jí moc neřekla. Dnes už ale ví, že jde o známou a oblíbenou luštěninu, která uprostřed zimy skvěle zahřeje třeba v podobě polévky.
![Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky Karolína, domácí kuchařka: Přímořské vzpomínky](https://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/karolina-domaci-kucharka-25-10-2014-40.jpg)
Pro další inspiraci zamířila Karolína ještě jižněji – do Maroka. Odsud je znám tajine. Původně kameninový hrnec, ve kterém se připravuje jídlo, jehož základní složkou je maso. „Je to úžasná orientální specialita, kterou lze připravit z u nás běžně dostupných surovin. Dá se udělat z hovězího, kuřecího, jehněčího, zkrátka z různých druhů masa, a dokonce existuje i vegetariánská varianta. Můj první tajine byl z hovězího, a asi proto jej mám dodnes nejraději,“ říká Karolína. Orientální ráz tomuto jídlu pak dodávají i další přísady – sušené ovoce a mnoho zajímavého koření. „Vždy, když dělám tajine, připadám si jak na orientální tržnici s kořením, protože přesně tak voní i vypadá,“ zasní se Karolína.
S posledním receptem se vrátí do Itálie, přesněji nádherného Toskánska, odkud si přivezla recept na místní skvělé sušenky plné mandlí – cantuccini. Jsou výborné pro nečekanou návštěvu, protože doma v dóze vydrží dlouho. „S těmito sušenkami se vždy přenesu do jedné krásné toskánské cukrárny, kde jsem je poprvé ochutnala,“ zavzpomíná si Karolína.
Karolína, domácí kuchařka – recepty z epizody Přímořské vzpomínky:
• Hřejivá polévka s cizrnou
• Špagety s lososem, černými olivami a polníčkem
• Hovězí tajine s medem a švestkami s petrželovým kuskusem
• Mandlové sušenky Cantuccini